Sabine lacht zich langs Serena

De 23-jarige Sabine Lisicki versloeg gisteren in de achtste finales topfavoriete Serena Williams De Duitse is altijd positief en daardoor geliefd

Hoewel Nederland met gevechtstroepen uitrukt, is Mali géén vechtmissie, benadrukten de ministers. Foto AFP

Redacteur Tennis

Tennisster Sabine Lisicki, de nummer 24 van de wereldranglijst, moet lachen.

Als ze een videochallenge vraagt – in de veronderstelling dat de opslag van haar opponent uit is – maar samen met het volledige centercourt op de Hawk Eye-beelden ziet dat de bal zeker een decimeter in was.

Als de bal twee keer achterelkaar via het net lullig op haar speelhelft valt – de opmaat naar een ogenschijnlijk fatale break van haar service aan het begin van de derde set.

En natuurlijk, van oor tot oor, als ze Serena Williams – titelverdedigster, 34 partijen achtereen ongeslagen, nummer één van de wereld, zeshonderd gewonnen wedstrijden in haar carrière, zestien grandslamtitels – in een thriller over drie sets verslaat en zich voorover in het gras laat vallen. Op het scorebord staat 6-2, 1-6 en 6-4. Weer de kwartfinale op Wimbledon, maar nu dus ten koste van de de beste tennisster aller tijden – of in elk geval van deze eeuw.

„Als één speler van Williams kon winnen, van de spelers die nog over waren, was zij het”, zegt Olivier van Lindonk, Lisicki’s manager bij sportmarketingbureau IMG. De avond voor de partij tegen Williams dineerde hij nog met haar en dan is het lachen, zegt Van Lindonk, zoals eigenlijk altijd. „Geen enkele spanning. Je kunt zeggen: overconfident, maar als je niet het idee hebt dat je van Serena Williams kúnt winnen, moet je niet de baan op gaan. Hoe vaak zie je niet dat spelers ten onder gaan aan alleen al het idee dat daar Serena staat? Sabine had dat totaal niet.”

Terwijl de Engelse belofte Laura Robson op baan 1 werd uitgeschakeld, omarmden de toeschouwers op het centercourt de goedlachse Duitse. Het zal – deels – met de aaibaarheid van Lisicki te maken hebben dat het publiek net iets te enthousiast de ondergang van de kampioene begroette. Dergelijk gejuich klonk in elk geval niet toen Roger Federer vorige week in de tweede ronde verloor.

Lisicki (23) schakelde nu al vier keer op Wimbledon de regerend Roland Garros-kampioen uit – dit jaar dus Williams. Ze beschikt over een „big match mentality”, zei tennisgoeroe Nick Bollettieri ooit. Hij schoolde Lisicki vanaf haar veertiende op zijn tennisopleiding in Florida en vergeleek haar met een bokser die erop los slaat vanuit alle richtingen. „Niet alles raak, maar ze heeft enorme kracht, een sterke opslag en ze werkt keihard.”

Hoe is ze eigenlijk als ze verliest? „Hetzelfde. Oké, misschien twee uur pissig, en daarna is ze weer positief”, zegt Van Lindonk. „Ze wil ook altijd alles doen. Pers? Vindt ze leuk. Alleen vandaag waren er 37 interviewaanvragen, dat is niet te doen. Ik heb gezegd ‘doe drie grote dingen’, want ze moet morgen [vandaag] alweer de baan op voor de kwartfinale.”

„Met Sabine is weinig negativiteit. Dat wordt in Duitsland heel erg gewaardeerd, ook door bedrijven”, aldus de manager. Die tandpastaglimlach? „Dat helpt. Ze heeft al vier grote sponsors. Maar de balans is altijd: hoeveel tijd heb je, hoeveel wil je verdienen? Daar gaan we het later over hebben. Want les één van een manager is: nooit deals sluiten tíjdens een grand slam.” En Lisicki’s marktwaarde zou zomaar eens nog hoger kunnen worden. „Je weet nooit wanneer het afgelopen is.”

    • Bart Hinke