Ruime cao voor 13.000 Philips-medewerkers

Dertienduizend medewerkers van Philips Nederland krijgen de komende jaren 6 procent loonsverhoging. Dat is het resultaat van de cao-onderhandelingen die afgelopen weekeinde werden afgerond en in oktober ingaan.

Volgens Ron van Baden van FNV Bondgenoten is de cao, die geldt voor twee jaar, verhoudingsgewijs goed. „Een positieve uitschieter”, noemt hij het resultaat. De werknemers moeten in ruil voor hun loonsverhoging (eerst 3 procent, daarna nog twee maal 1,5 procent) wel zelf 2 procent aan hun pensioen bijdragen. Philips stort zelf ook eenmalig 600 miljoen euro bij om het pensioenfonds op peil te houden.

Bij Philips is, sinds topman Frans van Houten in 2011 begon, meer aandacht voor prestatiebeloning (loon naar werken). „Gecombineerd met de enorme reorganisaties zet dat de medewerkers behoorlijk onder druk”, aldus Van Baden. Een cao met een vaste loonsverhoging is een welkome blijk van vertrouwen, aldus de vakbondsman.

Frans van Houten noemt het resultaat van de onderhandelingen „uitgebalanceerd, in economisch lastige tijden”. Vorige maand sloot hij ook al een overeenkomst met de Amerikaanse pensioenfondsen, die het bedrijf eenmalig 78 miljoen euro gaat kosten.

Philips heeft een naam hoog te houden met zijn secundaire arbeidsvoorwaarden. Een van de bekendste is het Philips-Van der Willigen Fonds, dat studerende kinderen van werknemers een bijdrage in de kosten geeft. Van Baden: „Daar heeft geen van de topmannen in durven snijden.”

Philips haalde in 2012 een omzet van 24,8 miljard euro. Onder leiding van Van Houten heeft het concern de afgelopen jaren een groot deel van de consumententak afgestoten. Vorig jaar werd de verlieslijdende tv-tak verkocht, per oktober gaat de audiovisuele activiteiten naar het Japanse Funai-concern. Met het vertrek van deze onderdelen verkoopt Philips alleen nog gezondheids- en verzorgingsproducten aan consumenten. De andere producten worden door andere bedrijven gemaakt en voorzien van het Philips-embleem.

Niet in alle technologiebedrijven lopen de cao-onderhandelingen gesmeerd. Bij ASML, dat valt onder de cao voor de metaal- en elektrotechnische industrie, werd afgelopen maand actie gevoerd en liggen de onderhandelingen nu stil.

ASML kent een ruime winstdelingsregeling, maar is huiverig voor een structurele loonsverhoging. Dat zou de flexibiliteit niet ten goede komen, als de vraag naar lithografiemachines in een conjuncturele dip zit.