Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Ook Nederland neemt asielaanvraag Snowden niet in behandeling

Ook in Rusland blijft Snowden het nieuws beheersen.
Ook in Rusland blijft Snowden het nieuws beheersen. Reuters/Maxim Shemetov

De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden heeft inmiddels in zeker twintig landen een asielaanvraag ingediend, maar dit heeft tot dusver slechts negatieve reacties opgeleverd. India heeft het verzoek vanmiddag afgewezen en een achttal landen, waaronder Nederland, geeft aan dat een dergelijke aanvraag alleen op het eigen grondgebied mogelijk is.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven liet dat vanmiddag tegenover persbureau Novum weten in een reactie:

“Sinds 2003 is het niet meer mogelijk om asielverzoeken in te dienen vanuit het buitenland. Wij beschouwen dit dan ook niet als een asielverzoek.”

De verzoeken aan achttien landen werden gisteravond laat door Sarah Harrison overhandigd aan een medewerker van het Russische consulaat op de luchthaven Sjeremetjevo, die deze bij de desbetreffende ambassades heeft afgeleverd. Hierin wijst Snowden op het risico dat hij bij uitlevering aan Verenigde Staten zal worden vervolgd. Snowden vroeg eerder asiel in IJsland en Ecuador.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken van India heeft verklaard “geen reden te zien” om het asielverzoek te accepteren. De landen Duitsland, Oostenrijk, Noorwegen, Spanje, Finland en Zwitserland hebben volgens persbureau AP te kennen gegeven dat een asielaanvraag vanuit het buitenland niet kan.

Maduro: Snowden probeerde oorlogen te voorkomen

Nicolas Maduro, president van Venezuela, liet vandaag weten nog geen asielaanvraag te hebben ontvangen van Snowden, maar nam het vandaag wel voor de Amerikaan op tijdens zijn bezoek aan de Russische president Poetin in Moskou:

“Hij heeft niemand vermoord en nergens een bom geplant. Hij heeft een grootse waarheid verteld in een poging te helpen om oorlogen te voorkomen. Hij verdient bescherming onder internationale en humanitaire wetgeving.”

Snowden heeft zijn asielverzoek aan Rusland zelf weer ingetrokken toen hem duidelijk was gemaakt welke voorwaarden door Moskou werden gesteld. Poetin benadrukte vandaag dat Rusland bereid is Snowden onderdak te bieden als hij stopt met het lekken van Amerikaanse geheime. Daarnaast liet de president weten dat hij niet van plan is om de klokkenluider uit te leveren aan de Verenigde Staten.

‘Immigratiedienst moet naar asielverzoek voor Nederland kijken’

Vanuit de Tweede Kamer is wisselend gereageerd op het nieuws dat Snowden in Nederland asiel heeft gevraagd. Volgens coalitiepartij PvdA zal de Immigratie- en Naturalisatiedienst daar naar moeten kijken. „Die gang van zaken geldt net zo goed voor een anonieme asielzoeker als voor een wereldberoemde klokkenluider”, zegt Kamerlid Recourt.

Obama: zo opereren veiligheidsdiensten

De Amerikaan zit sinds 23 juni in de transitzone van de luchthaven Sjeremetjevo in Moskou. De VS hebben zijn paspoort ingetrokken en de regering van Ecuador, waar hij in eerste instantie naartoe wilde voor asiel, is de afgelopen dagen minder uitgesproken geworden in haar steun voor de klokkenluider.

Tijdens zijn bezoek aan Tanzania reageerde president Obama gisteren op de verontwaardiging in Europa over de berichten dat de Amerikanen ook ambassades van de Europese Unie afluisteren:

“Ik garandeer u dat er in Europese hoofdsteden mensen zijn die, als ze al niet geïnteresseerd zijn in wat ik als ontbijt heb gehad, ten minste willen weten wat mijn gespreksonderwerpen zouden zijn als ik met een van hun leiders praat. Zo opereren veiligheidsdiensten.”