Overname NSN is slimme zet van Nokia

Nokia is Siemens te slim af geweest. Het Finse mobiele telefonieconcern neemt het belang van 50 procent van zijn Duitse partner in de joint venture Nokia Siemens Network (NSN) over voor 1,7 miljard euro.

Nokia krijgt daarmee de volledige zeggenschap over deze gesaneerde en winstgevende fabrikant van telecomapparatuur, en vermindert zijn afhankelijkheid van mobieltjes. De aankoop kan tevens de weg plaveien voor toekomstige deals.

De transactie is een koopje, waarbij NSN wordt gewaardeerd op slechts 0,25 tot 0,3 maal de verwachte omzet. Barclays had de waarde van NSN ingeschat op 0,5 maal de omzet, en zegt dat sommige analisten zelfs aan 0,8 maal de omzet dachten. Vermoedelijk heeft het bestaande belang van 50 procent van Nokia in het bedrijf concurrerende bieders afgeschrikt, terwijl de zwakke financiële positie van de Finnen de vraagprijs aan de lage kant hield.

Hierdoor worden de verschillen tussen koper en verkoper nog maar eens benadrukt. Siemens raakte wanhopig over een wisselvallig presterende dochter met lage winstmarges, die niet tot de kernactiviteiten behoorde en waar het niet de zeggenschap over had, achter zich te laten. Het concern financiert de transactie zelfs voor een deel zelf, via een lening van 500 miljoen euro.

Voor het in problemen verkerende Nokia is NSN juist aantrekkelijk: het is een voorspelbaar bedrijf met (voor Nokia) hoge winstmarges, dat veel geld binnenbrengt. Sinds 2011 heeft NSN voor 1 miljard euro in de kosten gewied en een kwart van zijn personeel naar huis gestuurd, om zich op mobiel breedband en dienstverlening te richten. Het bedrijf is nu ruim een jaar winstgevend en heeft Nokia het afgelopen kwartaal 210 miljoen euro netto opgeleverd.

De stap zou Nokia dus stabieler en minder afhankelijk van mobiele telefoons moeten maken, een terrein waarop het concern probeert zichzelf opnieuw uit te vinden. Er zijn veelbelovende tekenen van groei bij zijn serie Lumia-smartphones, die op een besturingssysteem van Microsoft draaien. Maar Apple en Samsung liggen nog mijlenver voor, en de verkopen van goedkopere modellen krimpen snel.

De volledige zeggenschap over NSN kan goed van pas komen aan de onderhandelingstafel. In de loop der tijd zou Nokia de divisie naar de beurs kunnen brengen of voor een veel hoger bedrag aan een concurrent kunnen overdoen. Of het concern zou ervoor kunnen kiezen zich helemaal van de markt voor mobieltjes terug te trekken, als de poging tot een comeback mislukt.

Een verkoop van de divisie voor mobiele telefoons aan Microsoft of het Chinese Huawei zou Nokia vervolgens in staat stellen zichzelf opnieuw uit te vinden, net als zijn Zweedse concurrent Ericsson dat heeft gedaan – als een pure producent en dienstverlener op het gebied van netwerkapparatuur. Dat is wellicht niet de toekomst waarop de beleggers van Nokia zaten te wachten, maar het is tenminste een toekomst.

Breakingviews is een dagelijks financieel commentaar uit het buitenland. Vertaling Menno Grootveld.

    • Quentin Webb