Oudste boekhandel ter wereld staat in Lissabon

Net als Nederland overleven ook in Amerika veel boekhandels de crisis niet. Jeff O’Neal, redacteur van de Amerikaanse boekenblog Book Riot, wou nu eens goed nieuws en zocht de oudste boekhandel ter wereld. En O’Neal vond deze: in Lissabon (en in het Guinness Book of Records). Dat schrijft hij in zijn blog The Oldest Bookstore in the World: The Bertrand Bookstore

Interieur van The Bertrand Bookstore in Lissabon, volgens Book Riot de oudste boekhandel ter wereld/ Foto bookriot.com

Net als Nederland overleven ook in Amerika veel boekhandels de crisis niet. Jeff O’Neal, redacteur van de Amerikaanse boekenblog Book Riot, wou nu eens goed nieuws en zocht de oudste boekhandel ter wereld.

En O’Neal vond deze: in Lissabon (en in het Guinness Book of Records). Dat schrijft hij in zijn blog The Oldest Bookstore in the World: The Bertrand Bookstore in Lisbon. In de Portugese hoofdstad staat de in 1732 door Pedro Faure opgerichte boekhandel Bertrand Chiado.

Het originele gebouw van de boekhandel, in de vroege achttiende eeuw gevestigd aan de Rua Direita de Loreto, bestaat niet meer.  Het werd op 1 november 1755, tijdens de aardbeving van Lissabon, verwoest. Die aardbeving, een van de zwaarste uit de moderne geschiedenis, maakt onderdeel uit van de literatuurgeschiedenis dankzij onder andere Voltaire (1694-1778). De Franse schrijver en filosoof voerde de aardbeving op in diens satire Candide (1759). In totaal verhuisde de boekhandel vier keer en veranderde elf keer van naam.

De boekhandel van Faure werd nog in de achttiende eeuw overgedaan aan de gebroeders Bertrand. Inmiddels is de boekhandel onderdeel van de grootste boekhandelketen van het land met meer dan 50 winkels verspreid over heel Portugal.

 

    • Roderick Nieuwenhuis