Onderzoek naar openbaar horen van nieuwe ministers

De Tweede Kamer moet nieuwe ministers en staatssecretarissen in de toekomst eerst horen om te beoordelen of hij of zij wel geschikt is voor de functie. Foto ANP / Robin Utrecht

Voorzitter van de Tweede Kamer Anouchka van Miltenburg (VVD) moet gaan onderzoeken of kandidaat-bewindspersonen in het openbaar kunnen worden gehoord voordat zij aantreden. Dat heeft de Tweede Kamer besloten.

Het bestuur van de Tweede Kamer moet de ‘voor- en nadelen’ van het horen van toekomstige ministers in het parlement in kaart gaan brengen. Een meerderheid stemde in met een voorstel hiertoe van D66’er Gerard Schouw. Die deed zijn voorstel vorige week tijdens de behandeling van de raming van de Tweede Kamer voor 2014. Schouw vorige week over zijn voorstel:

“De Kamer gaat een uur of anderhalf in gesprek met een kandidaat en kijkt dan of er geen gekke dingen in het verleden zijn gebeurd, en of de kandidaat voldoende geschikt en gepassioneerd is voor zijn of haar rol.”

Nu hebben de beoogde ministers en staatssecretarissen alleen een gesprek met de formateur voordat ze worden beëdigd door het staatshoofd. Wel is er een kennismakingsgesprek met de Kamer, maar dan zijn ze al geïnstalleerd.

Ook verkenning naar parlementair verhoor

Van Miltenburg moet verder een verkenning uitvoeren naar het houden van een zogeheten parlementair verhoor. Daarbij kunnen mensen tijdens hoorzittingen onder ede worden verhoord, zonder dat sprake is van een parlementaire enquête. De Kamer stemde in met een verzoek daartoe van Gert-Jan Segers (ChristenUnie)

De Tweede Kamer organiseert met enige regelmaat hoorzittingen, maar kan daarbij nu nog niet de genodigden onder ede horen. Omdat een parlementaire enquête veel voorbereidingstijd vergt, kan met een parlementair verhoor veel tijd worden gewonnen, denkt Segers. Van Miltenburg zegde vorige week al toe dat zij bereid is om zijn voorstel uit te werken. (Novum)