OM mag uitbaters coffeeshop Checkpoint wel vervolgen

Klanten roken een joint op het terras van coffeeshop Checkpoint bij Terneuzen. Archieffoto NRC / Rien Zilvold

Het Openbaar Ministerie mag coffeeshop Checkpoint in Terneuzen wel vervolgen. Dat oordeelde de Hoge Raad vanmiddag. Volgens de Hoge Raad wisten de gemeente Terneuzen en justitie al jaren dat de coffeeshop de regels van het gedoogbeleid overtrad.

Het Amsterdamse gerechtshof moet zich nu over de zaak gaan buigen.

De rechtbank in Den Haag oordeelde vorig jaar nog dat het OM niet-ontvankelijk was en de eigenaren van Checkpoint niet vervolgd konden worden.

Volgens de rechtbank had justitie het recht op vervolging van de verdachten verspeeld, omdat Checkpoint met medeweten van de gemeente en het OM geruime tijd meer softdrugs in huis had dan was toegestaan. Ook tegen de illegale bevoorrading werd niet opgetreden. Tegen zeventien verdachten waren in hoger beroep celstraffen, boetes en werkstraffen geëist, maar die straffen ontliepen zij.

Uitbaters Checkpoint wel al eerder gestraft

In maart 2010 kreeg de eigenaar zestien weken cel, andere verdachten kregen lagere straffen dan geëist. Niemand hoefde nog de cel in, omdat de straffen niet hoger waren dan de tijd die ze al in voorarrest hadden vastgezeten. De rechtbank legde de eigenaar van Checkpoint ook een boete van tien miljoen euro op, omdat hij veel geld met zijn zaak had verdiend.

Checkpoint was de grootste coffeeshop van Nederland en werd in 2009 gesloten omdat er te veel wiet en hasj was gevonden. Er waren duizenden bezoekers per dag, er waren 90 medewerkers in dienst en het bedrijf draaide een miljoenenomzet.

    • Judith Laanen