O nobele nieuwe wereld!

‘Mijn Zomergasten wordt een soort safari. Wilfried de Jong kennende krijgen we een wild en open gesprek. Ik ben niet zo verlegen, ik heb nogal veel energie.’

De dunne, drukke beeldend kunstenaar Daan Roosegaarde (Nieuwkoop, 1979) is de minst bekende van de zes Zomergasten van dit jaar. Toch is hij een succesrijk kunstenaar, met een twaalfkoppig bedrijf en exposities in Londen (Tate), Tokio en Hong Kong.

Roosegaarde werkt met computers en andere apparaten. Zijn werken noemt hij ‘techno-poëzie’: „ Ik wil kunst maken die de invloed van technologie op ons leven laat zien.”

Zijn Dune: een grasveld van kunststof vezels die reageren op aanraking, ligt onder meer in het Stedelijk Museum. Verder bouwt hij met bouwbedrijf Heijmans aan een smart snelweg.

Vanuit Grahamstown, Zuid-Afrika, meldt hij: „Ik wil de oude en de nieuwe wereld laten zien, een hoop dieren, een hoop humor.

„Ik denk dat we op de rand staan van een nieuwe wereld. Over een paar jaar heeft de oude afgedaan. Ik wil laten zien hoe innovatie en verbeelding samengaan in het vormgeven van de nieuwe wereld. Hoe mens en techniek samen die nieuwe wereld uitvinden. Als kunstenaar kun je alle nieuwe ontwikkelingen bevragen, maar je mag er natuurlijk ook voorstellen voor doen.”