NDC koopt Friesch Dagblad voor 1 euro

Het Friesch Dagblad komt in handen van zijn grote concurrent NDC mediagroep. Dat is de uitgever van onder meer de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden. Met de overname stelt NDC de toekomst van de kleine christelijke krant veilig.

Het Friesch Dagblad – betaalde oplage bijna 14.000 exemplaren – had acute financiële problemen. Half mei maakt de kleine krant voor Noord-Nederland bekend nog voor slechts twee maanden geld te hebben. Een lezersactie, mogelijke samenwerking met derden en hulp van de banken mislukten, aldus de onlangs aangetreden NDC-directeur Geert-Jan van der Snoek. Hij bevestigt dat gisteren de overname is ondertekend. NDC betaalt het symbolische bedrag van 1 euro en neemt de schulden over van de krant.

Het Friesch Dagblad, opgericht in 1897, verliest hiermee zijn zelfstandig bestaan. „Wij hadden de krant al op de radar”, aldus directeur Van der Snoek van NDC. De Noordelijke Dagbladcombinatie verzorgt al de grafische productie voor de kleine Friese krant. Door het Friesch Dagblad nu „sneller dan verwacht” over te nemen stelt de groep de drukorder veilig. De krant lijdt nu een klein verlies, maar door meer kosten te delen verwacht Van der Snoek de overname tot een succes te maken. „Wij investeren niet in structureel verliesgevende titels.”

NDC zit zelf in een forse reorganisatie. Daarbij verdwijnen 250 van de 750 banen. Van der Snoek zegt dat NDC met deze overname ook inzet op verdere groei. Als onderdeel van de reorganisatie voegen De Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden hun redacties binnenland en buitenland samen.

NDC benadrukt dat de drie noordelijke kranten hun zelfstandigheid behouden.