Morsi legt ultimatum van leger naast zich neer

Betogers slapen op de grond op het Tahrir-plein in Kairo. Foto Reuters / Suhaib Salem

De Egyptische president Mohammed Morsi lijkt het ultimatum van het leger naast zich neer te leggen. Het leger gaf hem gisteren 48 uur de tijd om tegemoet te komen aan de roep om zijn aftreden van de miljoenen demonstranten die de laatste dagen de straat op zijn gegaan.

Morsi zegt in een verklaring verder te gaan met zijn plan om nationale verzoening te bevorderen, zo citeert persbureau Reuters.

De legertop zei te zullen ingrijpen als Morsi niet tot overeenstemming komt met zijn politieke tegenstanders. De president gaat echter door op de gekozen weg, zo liet hij dinsdag weten. Maandagavond al wist zijn Moslim Broederschap duizenden aanhangers op te trommelen om de anti-Morsi-betogers tegengas te bieden.

Morsi houdt vast aan zijn koers. Egypte heeft zich na de val van het regime van Mubarak onder zijn leiding ontwikkeld tot ‘een moderne democratische staat’, zo luidde het in een verklaring. Het leger zaait verwarring door hem een ultimatum te stellen, aldus de verklaring.

Obama dringt er bij Morsi op aan: kom betogers tegemoet

Obama belde gisteravond met Morsi om hem op te roepen om te reageren op de massaprotesten in zijn land. Morsi geeft vooralsnog geen krimp.

In zijn telefoontje aan Morsi zei Obama dat de Verenigde Staten het democratische proces in Egypte zijn toegedaan. Washington kiest geen partij, het is niet voor of tegen een bepaalde partij of groepering, aldus Obama. Wel hamert Washington erop dat de huidige crisis in Egypte alleen door een politiek proces kan worden opgelost.

    • Marije Willems