Morsi: geen andere keus dan verantwoordelijkheid dragen

In een televisietoespraak heeft de Egyptische president Morsi laten weten dat hij “geen andere keus heeft dan het dragen van de verantwoordelijkheden die hij op democratische wijze heeft gekregen”.

Screenshot Egyptische Staatstelevisie

Na enkele dagen van stilte heeft de Egyptische president vanavond gereageerd op de massale protesten in het land. Dat deed hij eerst via een tweet waarin hij het leger opriep het ultimatum in te trekken. In een televisietoespraak liet hij daarna weten dat hij “geen andere keus heeft dan het dragen van de verantwoordelijkheden die hij op democratische wijze heeft gekregen”.

Correspondent Gert van Langendonck:

“Morsi verdedigde zijn legitimiteit als president en herinnerde aan de revolutie die “bevochten is met het bloed van martelaars”. Maar de mensen die voor de revolutie vochten - min de leden van het Moslimbroederschap - vragen nu natuurlijk om zijn ontslag. Het is interessant dat hij mensen vroeg om geen geweld te gebruiken tegen leger en politie, want daar hebben op dit moment alleen zijn aanhangers reden toe.”

‘Opruiende tekst laat hij aan anderen over’

Volgens Langendonck sprak Morsi geen oorlogstaal naar zijn achterban toe, maar is gebruikelijk dat hij redelijke taal spreekt terwijl anderen in zijn kamp wel opruiende taal spreken.

Zo riep Mohamed El-Beltagy, een prominent lid van de partij van de Moslimbroederschap, in Giza de menigte vandaag op om zich klaar te maken voor het martelaarschap. Volgens hem komt er een coup aan door het oude regime van Hosni Mubarak. Gisteren riep El-Beltagy bij de Raba’a al-Adawiya-moskee de aanwezige mannen reeds op om “afscheid te nemen van jullie vrouwen, vaders en moeders want jullie gaan jullie ziel opofferen voor de legitimiteit van de president.”

Oppositie: speech Morsi is een “oproep tot burgeroorlog”

Een woordvoerder van de de Egyptische oppositie noemt de speech van Morsi een “oproep tot burgeroorlog”. “De president negeert de oproep van het volk om af te treden”, aldus een woordvoerder van oppositiepartij National Salvation Front tegen persbureau AP.

‘Bal ligt nu bij het leger’

Eerder liet Langendonck al weten dat de bal nu in het kamp van het leger ligt:

“Dit is Morsi’s ‘Mubarak-moment’. De bal ligt nu in het kamp van het leger. Toen Mubarak op 10 februari een speech gaf waarin hij niet zijn ontslag aanbood, was hij de volgende dag door het leger opzij geschoven.”