Luther weer sluw in strijd tegen moordenaars

Luther. Seizoen 3, afl. 1 (van 4)BBC 1, 22.00 - 23.00 u.

De BBC-politieserie Luther begon jaren geleden met inspecteur John Luther die een kindermoordenaar boven een afgrond liet bungelen. Hij ondervroeg de man tot deze naar beneden stortte. Die methode bevalt kennelijk: in de trailer van seizoen 3 is te zien hoe hij een verdachte over het balkon trekt om hem tot praten te dwingen.

Luther is vergevingsgezind noch zachtzinnig. Maar hij is niet de zoveelste door zijn werk geobsedeerde politieman die zich niet aan de regels houdt om een misdaad op te lossen. Luther is sluw en intelligent en in de vertolking door Idris Elba zeer charismatisch. In seizoen 2 zegt een meisje tegen hem dat hij liefde verdient, waarop hij antwoordt dat niemand hem wil hebben. Het meisje ziet zijn zachte kant, maar Luther kent zijn opvliegende temperament. Met zijn gruizige stem, borende blik en imposante fysiek schakelt Elba soepel tussen emotionele uitersten. Het leverde hem vorig jaar een Golden Globe op.

Behalve tegen zijn eigen demonen strijdt Luther tegen maniakale moordenaars. Eén, van wie hij de misdaden niet bewezen kreeg, werd zelfs een vriendin. Deze duivelse en charmante Alice keert terug in dit seizoen, waarin Luther in vier delen van een uur twee zaken tegelijk gaat oplossen: de moord op meerdere vrouwen en de bloedige wraak op een internetbeul.

Ron Rijghard

    • Ron Rijghard