Luther bestrijdt weer moordenaars en eigen demonen

Luther. Seizoen 3, 4 afleveringenBBC 1, 22.00 - 23.00 uur

De BBC-politieserie Luther begon jaren geleden met inspecteur John Luther die een kindermoordenaar boven een afgrond liet bungelen. Hij ondervroeg de man totdat deze naar beneden stortte. Die methode bevalt kennelijk, want in de trailer van seizoen 3 is te zien hoe hij een verdachte over het balkon trekt om hem tot praten te dwingen.

Luther is vergevingsgezind noch zachtzinnig. Maar hij is niet de zoveelste door zijn werk geobsedeerde politieman die zich niet aan de regels houdt om een misdaad op te lossen. Luther is sluw en intelligent en in de vertolking door Idris Elba zeer charismatisch.

In seizoen 2 zegt een meisje tegen Luther dat hij een vrouw en liefde verdient, waarop Luther antwoordt dat niemand hem wil hebben. Het meisje ziet zijn zachte, aandoenlijke kant, maar Luther kent zijn opvliegende temperament. Met zijn gruizige stem, borende blik en imposante fysiek schakelt Elba soepel en vakkundig tussen emotionele uitersten. Het leverde hem vorig jaar een Golden Globe op.

Behalve tegen zijn eigen demonen strijdt Luther tegen maniakale moordenaars. Eén van hen, van wie hij de misdaden niet bewezen kreeg, werd zelfs een vriendin. Deze duivelse en charmante Alice keert terug in dit nieuwe seizoen, waarin Luther in vier delen van een uur twee zaken tegelijk gaat oplossen: de moord op meerdere vrouwen en de bloedige wraak op een internetbeul.

    • Ron Rijghard