Kortkolom sport

Ouders van Pantani verbijsterd over UCI

Amsterdam. De ouders van oud-wielrenner Marco Pantani tonen zich verbijsterd over de internationale wielerunie UCI, die hun in 2004 overleden zoon mogelijk alsnog zijn Tourzege van 1998 wil afnemen wegens doping. „Wij zijn met stomheid geslagen”, schrijven Paulo en Tonina Pantani in een open brief aan de UCI en Tourorganisatie ASO. De ouders krijgen bijval van de Italiaanse oud-kampioen Felice Gimondi. „Die jongen heeft grote fouten gemaakt maar hij betaalde ook een hoge prijs”, aldus de Tourwinnaar van 1965 in de Italiaanse krant La Repubblica. (NRC)

Brit Thomas fietst met barst in bekken

Amsterdam. De Britse renner Geraint Thomas rijdt in de Tour met een barst in zijn bekken. De Welshman, bij Sky een belangrijke helpers van Tourfavoriet Chris Froome, was betrokken bij een val in de eerste rit. Gisteren kwam de 27-jarige renner op grote achterstand over de finish. Ook zijn ploeggenoot Ian Stannord kampt met een blessure. (NRC)

Sagan: ‘anderen ook eens laten winnen’

Nice. Voor de tweede keer achter elkaar werd de Slowaakse renner Peter Sagan gisteren verslagen in een massasprint. Sagan, vorig jaar winnaar van vier Tourritten en uitblinker dit voorjaar, baalde er niet van. „Je moet anderen ook eens laten winnen”, sprak hij gekscherend voor de Belgische tv-zender Sporza. Sagan draagt wel de groene trui. (NRC)

Kasjetsjkin en Bagot eerste uitvallers

Calvi. De Kazach Andrej Kasjetsjkin en de Fransman Yoann Bagot staakten gisteren als eerste renners de strijd in de Tour. Kasjetsjkin (Astana )kneep in de derde rit al na enkele kilometers in de remmen met maagproblemen. Ook Cofidis-renner Bagot, die de eerste dagen in de achterhoede reed, had maagproblemen. (NRC)