Kortkolom sport

Djokovic, Murray in mannenkwartfinale

Londen. De topfavorieten Novak Djokovic en Andy Murray hebben zich gisteren overtuigend geplaatst voor de mannenkwartfinale op Wimbledon. De Serviër bleef tegen de Duitse tennisveteraan Tommy Haas (35) opnieuw zonder setverlies: 6-1, 6-4 en 7-6. Djokovic, eindwinnaar in 2011, speelt morgen in de kwartfinale tegen de Tsjechische ex-finalist Tomas Berdych, die de Australiër Bernard Tomic in vier sets versloeg: 7-6, 6-7, 6-4 en 6-4. De Schot Murray blijft de Britse tennishoop die het thuisland komende zondag voor het eerst sinds de Engelsman Fred Perry in 1936 aan de mannentitel moet helpen. Murray won gisteren van de Rus Mikhail Youzhny (6-4, 7-6 en 6-1) en speelt morgen tegen de Spanjaard Fernando Verdasco om een plaats in de halve eindstrijd tegen de winnaar van het kwartfinaleduel David Ferrer-Juan Martin del Potro. (NRC)

Atletiekcoach Hoedt weg om bezuiniging

Amsterdam. De Atletiekunie heeft Honoré Hoedt, bondscoach midden- en lange afstandslopen, ontslagen. De man achter de Europese titels van de 800-meterlopers Bram Som en Arnoud Okken (indoor) was veertien jaar in dienst. Hoedts vertrek is een rechtstreeks gevolg van de gestopte topsportbijdrage van sportkoepel NOC*NSF. Hoedt gaat verder als zzp’er. Hij is op het nationale sportcentrum Papendal al bezig met een talentidentificatieprogramma in samenwerking met de gemeente Arnhem, provincie Gelderland en Hogeschool Arnhem Nijmegen. Hoedt blijft coach van de atleten Dennis Licht, Gert-Jan Wassink, Joeri Moerman, en Sifan Hassan. Daarnaast wordt hij bondscoach midden en lange afstandslopen in Noorwegen. (NRC)

Honkbal Rotterdam: weer Cubaan gevlucht

Amsterdam. Voor de derde keer op rij heeft een Cubaanse honkbalinternational het World Port Tournament in Rotterdam gebruikt om zijn land te ontvluchten. Het gaat om de 26-jarige pitcher Odrisamer Despaigne. Ook in 2009 en 2011 raakte Cuba een pitcher kwijt. In 2009 ontsnapte Aroldis Chapman uit het spelershotel in Rotterdam. Twee jaar later volgde Gerardo Concepcion zijn voorbeeld. Beide spelers hebben nu een profcontract in de Major League. Vorig jaar verliet Aledmis Díaz de Cubaanse ploeg tijdens de Haarlemse Honkbalweek. (NRC)

Puntenstaf Ethiopië, Z-Afrika mikt op WK

Nyon. De FIFA heeft drie punten afgenomen van Ethiopië voor het opstellen van de niet-speelgerechtigde Minyahile Beyene tegen Botswana. Dat maakte de wereldvoetbalbond gisteren bekend. Door de beslissing is Ethiopië nog niet zeker van het bereiken van de play-offronde van de Afrikaanse WK-kwalificatie. Ethiopië gaf de blunder vorige maand al toe. Beyene was geschorst omdat hij in voorgaande duels een gele kaart had gekregen. De 2-1 zege op Botswana is door de FIFA omgezet in een 3-0 nederlaag. Ethiopië behoudt de beste papieren in zijn kwalificatiepoule. De voorsprong op Zuid-Afrika bedraagt twee punten. Beide ploegen spelen in september nog een duel. (AP)