Kortkolom economie

Baas van Microsofts Xbox-tak vertrekt

Amsterdam. Don Mattrick, de baas van Microsofts Xbox-divisie, stapt over naar concurrerend game-bedrijf Zynga. Mattricks vertrek is de opmaat van een verwachte reorganisatie in de top van het softwarebedrijf. Topman Steve Ballmer zou volgens Amerikaanse media de leiding in het bedrijf willen aanpassen omdat de introductie van onder meer Windows 8 niet tot het gewenste resultaat heeft geleid. De verkoop van pc’s met Windows-systemen blijft dalen ten gunste van tablet pc’s. Afgelopen week stelde Microsoft de nieuwe versie, Windows 8.1 voor. Die versie heeft – na luide kritiek van consumenten – weer de vertrouwde startknop links onderin het scherm. (NRC)

België bezuinigt en verhoogt lasten

Amsterdam. De Belgische regering heeft een akkoord bereikt over terugdringing van het begrotingstekort. De ombuigingen moeten de Belgische federale schatkist 2,4 miljard euro opleveren, schrijven Belgische kranten. Voor zo’n 1,4 miljard euro gaat het om bezuinigingen, onder meer op de gezondheidszorg, defensie en ontwikkelingssamenwerking. België voert een minimumbelasting in voor grote bedrijven, een fairness tax. Grote ondernemingen die geen of weinig belasting betalen moeten 5 procent van het uitgekeerd dividend aan de staat afdragen. (NRC)

Portugese minister van Financiën weg

Madrid. De Portugese minister van Financiën Vítor Gaspar heeft gisteren zijn ontslag ingediend. Volgens Gaspar heeft hij niet langer de publieke steun om de strenge bezuinigingen door te voeren die de trojka van IMF, ECB en Europese Commissie het in 2011 ‘geredde’ euroland oplegt. Hoewel hij door de trojka meermaals geprezen werd, verzwakte Gaspars positie binnen de centrumrechtse regeringscoalitie. Gaspar is opgevolgd door Maria Luís Albuquerque, tot gisteren staatssecretaris van Financiën. (NRC)

Hoogduin bekijkt ‘eurobills’ voor EU

amsterdam. Lex Hoogduin, oud-directeur van De Nederlandsche Bank, neemt zitting in een groep experts die voor de Europese Commissie vormen van gezamenlijke schulduitgifte van de eurozone onderzoekt. Dit maakte Commissievoorzitter José Manuel Barroso vandaag bekend. De expertgroep moet onder meer de „voordelen en risico’s” onderzoeken van eurobills, euro-obligaties met een looptijd van minder dan een jaar. De voorzitter van de groep is Gertrude Tumpel-Gugerell, een Oostenrijks oud-directielid van de Europese Centrale Bank. (NRC)

Bijna 16 miljard euro besteed aan vakanties

Amsterdam. Nederlanders besteedden vorig jaar bijna 16 miljard euro aan vakanties, waarvan 12,9 miljard euro aan buitenlandse vakanties. Dat blijkt vandaag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het aantal korte vakanties in eigen land nam toe, met 1,2 miljoen tot 10 miljoen. Het aantal lange vakanties daalde met 500.000 tot 8 miljoen. (NRC)