Kortkolom cultuur

Boekenweekessay Jelle Brandt Corstius

Amsterdam. Jelle Brandt Corstius (1978) gaat het Boekenweekessay 2014 schrijven. Dat meldt stichting CPNB in een persbericht. Brandt Corstius was tussen 2005 en 2009 correspondent te Rusland en debuteerde in 2009 als reisschrijver met de bundel Rusland voor gevorderden. Voor de VPRO maakte Brandt Corstius, in 2010 en 2011 presentator van Zomergasten, televisieseries als Van Moskou tot Magadan en Van Bihar tot Bangalore. De Boekenweek 2014 staat in het teken van reizen. (NRC)

Privé-investeerder koopt Steinway

Amsterdam. Piano- en vleugelbouwer Steinway & Sons wordt overgenomen door Kohlberg & Co. De Amerikaanse privé-investeerder betaalt circa 336 miljoen euro voor het 160 jaar oude bedrijf. Steinway werd in 1853 werd opgericht in de New Yorkse wijk Manhattan en is internationaal nog steeds de grootste leverancier van topinstrumenten voor concertzalen. (Novum)

‘Lou Reed met spoed naar ziekenhuis’

New York. Lou Reed is zondag met spoed naar een ziekenhuis gebracht. Dat meldt The New York Post. De 71-jarige Reed onderging eerder dit jaar een levertransplantatie. Volgens een bron binnen het ziekenhuis gaat het goed met hem. Reed werd in mei geopereerd en verscheen twee weken geleden weer in het openbaar. Hij noemde zich op Facebook een „triomf van de moderne geneeskunde (...) groter en sterker dan ooit.” (Novum)

Radiotelescooptoneel in Exloo, Drenthe

EXLOO. De Drentse radiotelescoop LOFAR (Low Frequency Array), de grootste ter wereld, biedt van 25 juli tot en met 25 augustus plaats aan het toneelgezelschap Peergroup om de voorstelling De Lofar Expeditie te maken. Met cabaretier Vincent Bijlo als kosmonaut, die de snelste weg naar de oerknal zegt te kennen, speelt de groep in het Drentse natuurgebied bij Exloo en Buinen, op het terrein waar ook de radiotelescoop staat: duizenden hypersensitieve sensoren, waarmee sterrenkundigen speuren naar het prille begin van het heelal. (NRC)