Kortkolom buitenland

Afrikaanse troepen in Mali onder VN-vlag

BAMAKO. De Verenigde Naties hebben gisteren het commando overgenomen van een vredesmacht van de Afrikaanse Unie in Mali. Tijdens een ceremonie in de hoofdstad Bamako deden 6.300 militairen hun helm af en zetten een blauwe baret van de VN op. De VN nemen de verantwoordelijkheid voor de veiligheid over van de Franse troepen en zullen toezien op de verkiezingen eind juli. In december moet de VN-vredesmacht op volle sterkte zijn met 12.640 militairen. (AP)

Meer dan 40 doden bij geweld in Irak

bagdad. Bij twee bomaanslagen op shi’itische doelen zijn gisteren in de Iraakse provincie Diyala zeker 33 doden en meer dan 50 gewonden gevallen. In de maand juni zijn in Irak zeker 760 mensen gedood bij geweld, in mei waren dat er duizend. (Reuters, AFP)

Jordaanse piloot bij extremisten in Syrië

Amman. Een Jordaanse luchtmachtpiloot is gedeserteerd en heeft zich in Syrië gevoegd bij de met Al-Qaeda verbonden rebellengroep Al-Nusra. Dat hebben familieleden van de piloot, Ahmad Majali, bekendgemaakt. Naar schatting ruim 300 Jordaniërs vechten in Syrië mee met rebellen tegen het regime van president Assad. Maar het is voorzover bekend de eerste keer dat een militair in actieve dienst zich met rebellen heeft verbonden. (AP)

Bomaanslag in Kabul eist tien levens

Kabul. Bij een aanslag op de vestiging van een buitenlands transportbedrijf nabij het vliegveld van Kabul zijn vanmorgen tien mensen om het leven gekomen. Twee Afghaanse chauffeurs, een Afghaanse bewaker en vier Nepalese bewakers werden bij de aanslag gedood met een bom die in een binnenrijdende vrachtwagen was verstopt. Ook vier aanvallers kwamen bij de aanslag om het leven. De Afghaanse Talibaan eisten de verantwoordelijkheid op. (Reuters, AFP)