Kortkolom binnenland

‘Nog veel vertrouwen in wetenschap’

Amsterdam. Ondanks de wetenschapsfraude in de laatste jaren heeft de Nederlander nog steeds veel vertrouwen in de wetenschap, zo blijkt uit een rapport van het Rathenau Instituut en de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Uit een enquête onder 801 mensen blijkt dat van de acht voorgelegde instituten (onder andere ‘de regering’, ‘de grote ondernemingen’, ‘de kranten’, ‘de rechtspraak’) ‘de wetenschap’ het meest wordt vertrouwd. Iets minder dan de helft van de ondervraagden is het eens met de stelling ‘verreweg de meeste wetenschappers zijn eerlijk en betrouwbaar’. Iets minder dan 20 procent is het eens met de stelling ‘je kunt erop vertrouwen dat het klopt wat wetenschappers zeggen’. (NRC)

Particuliere beveiliger mag politiewerk doen

Den Haag. Gemeenten mogen vanaf volgend jaar particuliere opsporingsambtenaren inhuren voor taken die voorheen aan de politie waren voorbehouden. Dat schreef minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) vandaag aan de Tweede Kamer. Commerciële buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) mochten tot dusverre al parkeerboetes uitdelen en toezien op plaatselijke verordeningen, maar binnenkort mogen ze ook controleren op vuurwerk en alcohol. Ook mogen zij beschikken over handboeien. Een wapenstok of pepperspray krijgen zij echter niet. (Novum)

Celstraf geëist voor branden Winschoten

Groningen. Het Openbaar Ministerie heeft drieënhalf jaar cel en voorwaardelijke tbs geëist tegen de 26-jarige hoofdverdachte van een reeks branden in en bij Winschoten vorig jaar. Tegen een 26-jarige huisgenoot eiste het OM vier jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk. Danny F. gaf toe zo’n veertien branden te hebben gesticht. Medeverdachte Miranda F. bekende dat ze bij tien branden betrokken was. (NRC)

Twee kandidaten GroenLinks Europa

Amsterdam. GroenLinks-Europarlementariërs Marije Cornelissen en Bas Eickhout hebben zich gisteren kandidaat gesteld voor het lijsttrekkerschap voor de Europese Parlementsverkiezingen van volgend jaar. Eickhout (36) leidt nu het GroenLinks-smaldeel binnen de Europese Groene fractie en heeft zich de afgelopen jaren sterk geprofileerd op klimaatbeleid. Cornelissen (39) staat onder meer bekend als voorvechter van homorechten. Kandidaten voor het lijsttrekkerschap kunnen zich melden tot 18 augustus. (NRC)

ANWB onderzoekt last met uitchecken

Amsterdam. Een onderzoek moet duidelijk maken hoeveel ov-bedrijven jaarlijks verdienen aan reizigers die vergeten uit te checken. Dat zei ANWB-directeur Guido van Woerkom vanochtend in het NOS Journaal. Het geld dat de bedrijven op deze manier innen moet volgens Van Woerkom in verbetering van het chipkaartsysteem worden gestoken. De vervoerders laten een onafhankelijk onderzoek uitvoeren op verzoek van de ANWB en reizigersorganisatie Rover. (Novum)