kort

Snowden, bedankt

Populariteit anonieme zoekmachines groeit

Het PRISM-schandaal kent veel winnaars en verliezers, maar voor het Nederlandse bedrijf Startpage is de winst na de onthullingen van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden wel heel concreet. Startpage is een zoekmachine die de anonimiteit van gebruikers garandeert. Sinds Snowdens eerste onthullingen begin vorige maand, is het aantal zoekopdrachten op Startpage met 45 procent toegenomen. Ook bij de belangrijkste concurrent, het Amerikaanse DuckDuckGo, nam het aantal zoekopdrachten met zo’n 50 procent zijn toe.

Startpage en zusterzoekmachine Ixquick zijn met bijna vier miljoen zoekopdrachten per dag samen de grootse anonieme zoekmachines ter wereld. Toch hoeft Google zich nog weinig zorgen te maken. Google krijgt vijf miljard zoekopdrachten per dag: 1.250 maal meer dan Startpage.

Ook andere aanbieders van online anonimiteit zeggen gouden tijden te beleven dankzij de onthullingen van Snowden. 400 procent groei in de afgelopen drie weken, claimt Seecrypt, een app die mobiele telefoongesprekken versleutelt zodat ze moeilijker zijn af te luisteren. Een „gigantische toename” in de app-verkoop, juicht concurrent Silent Circle.

„Nu mensen weten dat inlichtingendiensten op grote schaal internetverkeer aftappen, neemt de behoefte aan online privacy toe”, zegt de CEO van Startpage Robert Beens. „Niet omdat deze mensen iets te verbergen hebben, maar omdat het een grondrecht is. We doen ’s avonds toch ook de gordijnen dicht? Waarom zouden we vreemden dan wel toestaan in ons digitale huishouden te gluren?”

Startpage is naar eigen zeggen „’s werelds meest privacyvriendelijke zoekmachine”. Het bedrijf gebruikt zoekresultaten van Google, maar registreert geen IP-adressen van bezoekers, slaat geen zoekopdrachten op, plaatst geen cookies en gebruikt alleen versleutelde verbindingen.

Maakt Startpage het leven van terroristen en criminelen niet te makkelijk? Beens wimpelt de kritiek af: „Wij zijn te vergelijken met de receptionist van een bibliotheek. Het is toch niet de verantwoordelijkheid van de receptionist wat mensen doen met de informatie die ze vinden?”

Ook anoniem online? Alle tips op prism-break.org

    • Reinier Kist