kort

Rotterdam

Dagelijks bestuur Feijenoord treedt af

Rotterdam. - Het dagelijks bestuur van de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord heeft gisteren zijn ontslag ingediend. Reden is de harde conclusie van het vrijdag gepresenteerde rapport over vriendjespolitiek van het Bureau Integriteit (BING), met name aan het adres van PvdA-politici. De PvdA-bestuurders Seyit Yeyden en René Kronenberg weigerden vervolgens op verzoek van hun eigen partij af te treden. GroenLinks-bestuurster Marit van der Riet vond dit onwenselijk, waarop zij besloot haar portefeuille ter beschikking te stellen. Daarop deden Turan Yazir (CDA) en de PvdA’ers hetzelfde. Het BING deed onderzoek naar vriendjespolitiek en politieke intimidatie in de deelgemeente. Aanleiding waren onder meer berichten in NRC Handelsblad over belangenverstrengeling. Novum

Zomergasten

Hans Teeuwen en Wouter Bos te gast

Amsterdam. - De deelnemers aan Zomergasten zijn bekendgemaakt. Presentator Wilfried de Jong ontvangt vanaf 28 juli cabaretier Hans Teeuwen en oud-politicus Wouter Bos. Ook schrijfster Nelleke Noordervliet, hoogleraar terrorisme Beatrice de Graaf, theaterregisseur Johan Simons en ontwerper en kunstenaar Daan Roosegaarde worden ontvangen in het VPRO-programma. De Jong presenteert Zomergasten dit jaar voor de eerste keer. Novum

Neuroloog

Jansen Steur werkt mee aan onderzoek

Amsterdam. - De omstreden ex-neuroloog Ernst Jansen Steur wil meewerken aan een gedragskundig onderzoek. Dat meldde de rechtbank Overijssel gisteren. Hij wordt onderzocht door een forensisch psychiater die hij zelf voorstelde. Het Openbaar Ministerie had daartegen geen bezwaar. Jansen Steur wilde eerder niet meewerken aan een dergelijk onderzoek. De strafzaak tegen de 67-jarige arts wordt waarschijnlijk in november inhoudelijk behandeld. De neuroloog wordt verdacht van het opzettelijk stellen van verkeerde diagnoses als alzheimer en parkinson. De rechtbank trekt meerdere dagen uit voor de strafzaak. De aan medicijnen verslaafde arts zou zich sinds 1992 in het ziekenhuis Medisch Spectrum Twente schuldig hebben gemaakt aan medische wanpraktijken. Daardoor zou een patiënt zijn overleden en de gezondheid van een aantal anderen zijn benadeeld. Novum