kort

440.000

WW-uitkeringen eind volgend jaar

Amsterdam. - Het aantal werkloosheidsuitkeringen stijgt van 340.000 in het begin van dit jaar naar een recordniveau van 440.000 eind volgend jaar, meldde het UWV gisteren. Dat betekent ook dat de uitkeringslasten toenemen: het UWV voorspelt dit jaar bijna 1,5 miljard euro meer aan uitkeringen te moeten uitgeven dan vorig jaar. Voor 2014 voorziet het instituut een verdere stijging van 900 miljoen euro. Het financiële tekort in de UWV-fondsen groeit daardoor eind dit jaar tot 5,4 miljard euro. Novum

Fyra

NS wil Canadese locomotieven

Amsterdam. - De NS wil met Traxx-locomotieven van de Canadese fabrikant Bombardier tijdelijk de uitgevallen Fyra-treinen vervangen. Het is nog onduidelijk hoeveel locomotieven de NS wil hebben. Een woordvoerder kan niet zeggen of de toestellen worden gekocht of gehuurd. De Traxx-locomotieven kunnen volgens de NS op relatief korte termijn zowel op het klassieke spoor als op de hogesnelheidslijn gaan rijden. De NS wil het materieel inzetten als uitbreiding op de lijn Den Haag-Brussel en voor het vervoer over de hogesnelheidslijn. Omdat de NS zich op dwingende spoed beroept, kan het bedrijf de aanbestedingsregels omzeilen. De vervangende locomotief is volgens het bedrijf in het belang van de reiziger. Novum

Misbruikzaak

Drie aanklachten tegen ‘Elmo’ vervallen

New York. - Een rechter in New York heeft drie aanklachten van kindermisbruik tegen Kevin Clash verworpen, de poppenspeler die 28 jaar lang ‘Elmo’ was in de Amerikaanse versie van Sesamstraat. De drie aanklachten tegen Clash zijn volgens de rechter te laat ingediend. Het misbruik zou ongeveer zes jaar geleden hebben plaatsgevonden, toen de drie vermeende slachtoffers nog minderjarig waren. De rechter vond de periode tussen het vergrijp en de aangiftes te lang. Een slachtoffer eiste ook nog eens miljoenen van Clash, die na de aangiftes ontslag nam bij Sesamstraat. Er ligt nu nog één andere aanklacht. Ook heeft een advocaat van een van de vermeende slachtoffers beroep aangekondigd. AP