Hof: Bonairianen mogelijk jaren ten onrechte in cel

Twee inwoners van Bonaire zijn volgens het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van de Antillen in 2006 mogelijk ten onrechte tot jarenlange celstraffen veroordeeld. Ze zaten vast wegens betrokkenheid bij moord in 2005 op de broers Wendell en Lisandro Martis. Het is de eerste keer dat op de Antillen een gerechtelijke dwaling is vastgesteld.

De afgelopen maanden is de zaak opnieuw bekeken door het hof. Daarbij betoogde zowel de advocaat van de verdachten, Geert Jan Knoops, als advocaat-generaal Serge Lukowski dat mogelijk sprake is geweest van een gerechtelijke dwaling. Het hof oordeelde gisteren dat de strafzaak tegen beide verdachten moet worden overgedaan.

Belangrijk element in de herziening is dat nieuw bewijsmateriaal boven tafel is gekomen. Als de rechters dit destijds hadden gekend, waren ze volgens het hof waarschijnlijk vrijgesproken.

De twee verdachten, Andy M. (35) en Nozaï T. (27), kregen in 2006 respectievelijk 24 en acht jaar gevangenisstraf. De politie was op hun spoor gezet door een derde verdachte, die later voor de moorden is veroordeeld tot achttien jaar cel. Aan zijn schuld wordt niet getwijfeld.

De straffen van Andy M. en Nozaï T. worden nu opgeschort. Nozaï heeft zijn straf al uitgezeten. Andy is gisteren vrijgelaten.

Het nieuwe technisch onderzoek heeft uitgewezen dat Nozaï zeer waarschijnlijk een alibi had. Op het moment dat de moord werd gepleegd, zat hij thuis achter zijn computer muziek te downloaden. Weliswaar heeft Nozaï indertijd een bekentenis afgelegd, maar dat is volgens hem onder druk van de politie gebeurd. Tijdens de rechtszaak zelf ontkende hij betrokkenheid. In de verklaring bleken ook dingen te staan die niet klopten.

Advocaat Knoops en het OM hadden het hof gevraagd de twee verdachten met onmiddellijke ingang definitief vrij te spreken. Volgens het hof kan dit wettelijk niet, en moet de zaak nu opnieuw feitelijk worden behandeld. Dat gebeurt op 5 september op Bonaire.

Knoops noemt de uitspraak „een overwinning voor de rechtsstaat” en „van historisch belang” voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba. De burgers van deze eilanden krijgen hiermee „de boodschap dat iets wat onrecht is en onherroepelijk lijkt, alsnog ongedaan kan worden gemaakt”.