‘Het is als een boek schrijven’

De vader van schrijver Nelleke Noordervliet (Rotterdam, 1945) was een rooms-katholieke automonteur, haar moeder een protestantse huisvrouw. Als eerste van de familie mocht Nelleke doorleren, op het r.k.-lyceum voor meisjes ‘Maria Virgo’. Ze was gemeenteraadslid voor de PvdA en debuteerde in 1987 met de biografie van de eerste vrouw van Eduard Douwes Dekker. Noordervliet werd bekend van de roman De naam van de vader (1993), over een vrouw die op zoek gaat naar haar vader, een onbekende Duitse soldaat. Dit jaar schreef ze het Boekenweekessay De leeuw en zijn hemd.

Noordervliet: „Hoewel gemaakt met andere middelen is zo’n avond Zomergasten eigenlijk hetzelfde als een boek schrijven: je ontwikkelt eerst je thema’s, dan bedenk je scènes erbij, je moet iets voorbereiden, maar tijdens het maken moet je dat weer loslaten. Anders wordt het een invuloefening.

„Ik denk dat schrijvers zeer geschikt zijn voor een programma als Zomergasten omdat ze gewend zijn om na te denken over de wereld, de liefde, het leven, en om dat ook uit te dragen. Niet alleen in boeken, maar ook in lezingen en interviews. Wat dat betreft is het schrijversvak wel veranderd: het is nu meer een uitvoerende kunst.

„Ik vind overigens niet dat mijn autobiografie voorop moet staan op zo’n avond. Wel mijn manier van kijken naar de wereld.”