Gerrans in geel na zege Orica Greenedge

De ploeg van Orica Greenedge op de "Promenade des Anglais" in de Zuid-Franse stad Nice. Foto Reuters / Eric Gaillard

Orica Greenedge heeft de ploegentijdrit in de Tour de France gewonnen. De Australische formatie zette op het 25 kilometer lange parcours in Nice een tijd neer van 25.56 minuten. Simon Gerrans, die gisteren de etappe naar Calvi won, is de nieuwe drager van het geel. De Australiër neemt de trui over van de Belg Jan Bakelants.

Omega Pharma leek hard op weg de vierde etappe voor zich op te eisen. De ploeg van de Nederlander Niki Tersptra kwam als tweede in actie en had bijna de hele middag de beste tijd in handen. Waar favoriete ploegen als Sky (derde) en Saxo Bank (vierde) hun tanden op de tijd van Omega Pharma stukbeten, bleek Orica de koers uitstekend te hebben opgebouwd. De Australische ploeg noteerde op het enige tussenpunt de derde tijd, maar was in het tweede deel oppermachtig.‘Goede uitgangspositie Froome’

Onze sportredacteur Derk Walters over de vierde etappe:

“Het is goed voor de beoogde tourwinnaar Chris Froome dat hij met zijn ploeg maar drie seconden heeft verloren vandaag. Dat terwijl een ploeggenoot meefietste met een breukje in zijn bekken na een valpartij zaterdag. Het was de opdracht aan Sky om hem mee te krijgen en dat is goed gelukt.”

Dat Froome nu nog niet in het geel rijdt is ook voordelig voor hem, aldus Walters.

“Als je in de gele trui rijdt wordt toch van je verwacht dat je op kop rijdt en wat laat zien. Nu kan Froome in de relatieve luwte blijven totdat het echte spel in de bergen gaat beginnen.”

Geen rol voor Nederlandse ploegen

De Nederlandse ploegen kwamen er vandaag niet aan te pas. Vacansoleil werd dertiende met een achterstand van 33 seconden, Belkin (+37) eindigde nog een plaatsje lager. Argos verloor 1.47 minuten en werd daarmee 22e en laatste.

Gerrans staat in het klassement voor zijn ploeggenoten Daryl Impey en Michael Albasini, die genoteerd staan in dezelfde tijd. Michal Kwiatkowski is op de vierde plaats de beste renner van een andere ploeg. Chris Froome, een van de favorieten voor de eindzege, komt de top tien binnen. De Brit staat zevende.

Bekijk de reactie van Terpstra

De top 5 van vandaag

 1. Orica Greenedge (Australië) 25:56
 2. Omega Pharma-Quick-Step (België) +1
 3. Team Sky (Groot-Brittannië) +3
 4. Saxo - Tinkoff (Denemarken) +9
 5. Lotto (België) +17

De top 5 in het algemeen klassement

 1. Simon Gerrans (Orica Greenedge) 12:47:24
 2. Daryl Impey (Orica Greenedge) +0
 3. Michael Albasini (Orica Greenedge) +0
 4. Michal Kwiatkowski (Omega Pharma) +1
 5. Sylvain Chavanel (Omega Pharma) +1

De etappe van morgen

Morgen rijdt het peloton van Cagnes sur Mer naar Marseille. Op de etappe van 228,5 vlakke kilometers kunnen vooral de sprinters laten zien wat ze in huis hebben.Etappekaarten via Cycling the Alps. Het etappeverslag komt van persbureau Novum.

  • Lex Boon