Failliet... of toch niet?

Elektronicaketen De Harense Smid – anno 1827 – werd gisteren failliet verklaard. Het personeel werd ontslagen. Maar vanochtend gingen de winkels weer open. De Harense Smid probeert het nog een keertje.

De gisteren failliet verklaarde elektronicaketen De Harense Smid maakt een doorstart. Hierover hebben Mikro-Electro, eigenaar van onder meer het eveneens failliete It’s Electronics, en de curator van De Harense Smid vannacht een akkoord bereikt. Meer dan twintig winkels gaan vandaag weer open en zo’n 300 van de 550 werknemers kunnen weer de zaak en de distributiecentra in.

Dat ook deze elektronicaketen failliet werd verklaard kwam niet als een verrassing. Eind vorig jaar viel De Harense Smid al bijna om. Door toen dertien van de 47 vestigingen te sluiten en ruim honderd mensen te ontslaan, probeerde directeur Mark van Schaijik te redden wat er te redden viel. Als zevende generatie van het Noord-Brabantse familiebedrijf voelde hij de verantwoordelijkheid voor de continuïteit.

De Harense Smid is van 1827. Toen begon Jan van Schaijik een smederij in Haren, bij Oss. Generatie na generatie werd het bedrijf uitgebouwd. Eerst met kachels en fietsen, later met witgoed en elektronica. In Noord-Brabant en Limburg vestigde de keten naam. Elders in het land bleef het bedrijf onbekend.

Om daar verandering in te brengen, nam Mark van Schaijik in 2004 van het failliete Megapool 22 filialen in de Randstad en in het oosten van het land over. Maar dat bracht niet het gehoopte succes. Het economisch tij zat ook niet mee. De branche staat onder zware druk. In 2011 ging It’s failliet, en vorige maand Block.

De Harense Smid bleef de afgelopen jaren een stabiele omzet draaien tussen de 115 en 125 miljoen euro. Maar met meer winkels, en dus meer kosten. Vorig jaar leed het bedrijf 98.000 euro verlies. Daarom wilde Van Schaijik zich dit jaar weer vooral richten op de winkels in het vertrouwde zuiden. Maar de beloning bleef uit.

Esther Wittenberg

    • Esther Wittenberg