Ex-dictator Tsjaad vervolgd voor oorlogsmisdaden

Hissène Habré in 1987, toen nog dictator van Tsjaad. Foto Dominique Faget

De zondag gearresteerde vroegere dictator van Tsjaad, Hissène Habré, wordt vervolgd voor marteling, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Dat heeft de advocaat van Habré, François Serres, gezegd.

Habré (70) wordt verantwoordelijk gehouden voor het martelen en vermoorden van ten minste 40.000 tegenstanders van zijn bewind (1982-1990). Na zijn afzetting vluchtte hij in een vliegtuig vol gestolen geld naar Senegal, waar hij sindsdien een onopvallend leven leidde in een villawijk in Dakar. Daar werd hij zondag gearresteerd in opdracht van de rechters van een speciaal tribunaal, opgezet door Senegal en de Afrikaanse Unie.

‘Onderdrukking door Habré goed gedocumenteerd’

Habré werd 22 jaar geleden tijdens een staatsgreep afgezet. Human Rights Watch heeft zich sindsdien ingezet om Habré voor de rechter te slepen en liet vorig jaar in NRC weten dat er genoeg bewijs is tegen Habré.

“De onderdrukking van Habré is goed gedocumenteerd. Een aantal jaren geleden stuitten we op de archieven van de politieke politie, het Documentatie en Veiligheidsdirectoraat (DDS). Dit was Habrés belangrijkste instrument van repressie, waar alleen leden van zijn familie of etnische groep voor werkten, en dat alleen aan hem rapporteerde.”

“In die archieven staan de namen van 1.208 mensen die zijn vermoord of overleden zijn in gevangenschap. Ook bevatten de archieven de namen van 12.000 mensen die zonder aanleiding zijn gearresteerd of slachtoffer waren van andere vormen van marteling of mishandeling. Daarnaast zijn er nog honderden getuigenissen van slachtoffers.”

    • Lex Boon