EU: doorgaan met gesprekken VS over vrijhandelsakkoord

De Europese Commissie wil doorgaan met de onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord met de Verenigde Staten. De afluisterpraktijken van de VS zorgen voor ophef omdat de VS de EU zouden hebben bespioneerd.

Dat schrijft persbureau Reuters.

Een woordvoerder van de Europese Commissie laat aan Reuters weten:

“Wil een dergelijke uitgebreide en ambitieuze onderhandeling een kans van slagen hebben, dan moet er vertrouwen, transparantie en duidelijkheid bij de onderhandelingspartners zijn.”

De eerste ronde van de onderhandelingen begint volgende week maandag in Washington.

De voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, reageerde zondag geschokt en bezorgd op berichten dat de Amerikaanse geheime dienst NSA de Europese Unie hebben bespioneerd. Als de berichten waar blijken, zo zei Schulz, zal de affaire “ernstige gevolgen” hebben voor de relaties tussen Europa en de VS.

Het Duitse opinieweekblad Der Spiegel meldde zaterdag dat de Amerikaanse geheime dienst NSA afluisterapparatuur heeft geplaatst in de EU-vertegenwoordiging in Washington. Der Spiegel baseert zich op geheime documenten in het bezit van klokkenluider Edward Snowden.

Kamer eist ook opheldering over afluisteren Brussel

In navolging van het Europees Parlement wil ook de Tweede Kamer opheldering over de afluisterpraktijken van de NSA, die naar het zich laat aanzien op nog grotere schaal plaatsvinden dan tot nu toe werd gedacht.

Timmermans tegen stoppen gesprekken met VS

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) is het ‘volkomen oneens’ met de suggestie van de Franse president François Hollande om de onderhandelingen tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten over een vrijhandelsakkoord te staken vanwege het afluisterschandaal. Dat heeft Timmermans dinsdag gezegd, schrijft persbureau Novum. Timmermans waarschuwde tegelijkertijd voor naïviteit over de activiteiten van geheime diensten:

“Het mag geen verrassing heten dat inlichtingendiensten hun best doen om zo veel mogelijk te weten te komen over andere landen. We moeten niet vervallen in naïviteit.”

    • Judith Laanen