Emiraten veroordelen ‘coupplegers’

Een rechtbank in de Verenigde Arabische Emiraten heeft vandaag 64 burgers veroordeeld tot gevangenisstraffen van zeven tot vijftien jaar op beschuldiging van een samenzwering om de macht te grijpen. Het gaat om leden of sympathisanten van Al-Islah, een fundamentalistische beweging die banden heeft met de Egyptische Moslimbroederschap. De verdachten werden in december 2012 gearresteerd.

In tegenstelling tot mede-Golfstaat Qatar staat het conservatieve bewind in de Emiraten zeer argwanend tegenover de Moslimbroederschap, die ze ervan verdenkt in de nasleep van de ‘Arabische lente’ her en der de macht te willen grijpen. De politiechef van Dubai, generaal Dahi Khalfan, waarschuwde een week geleden nog eens tegen de duistere bedoelingen van de Moslimbroederschap.

De rechtbank sprak 25 verdachten vrij. Volgens de staatstelevisie werden de zwaarste straffen uitgesproken tegen verdachten die op de vlucht zijn. Er wachten nog eens zeker 30 verdachten op berechting, zo is vorige maand bekendgemaakt.

De verdachten, voorzover aanwezig, hebben allemaal de beschuldigingen van de hand gewezen. In een open brief aan de president van de Emiraten, sjeik Khalifa bin Zayed al-Nahyan, hebben ze verzekerd dat ze „altijd gehoorzaam zijn aan het staatshoofd”.

Sommigen hebben gezegd in gevangenschap te zijn mishandeld, iets wat de autoriteiten ontkennen. Internationale mensenrechtengroepen hebben grote vraagtekens geplaatst bij de eerlijkheid van het proces.

Onder de veroordeelden zijn rechters, hoogleraren en twee mensenrechtenadvocaten. (AFP, Reuters)