Egyptische leger heeft ‘politieke routekaart’ klaarliggen - Tahrirplein loopt weer vol

Als de Egyptische president Morsi er niet in slaagt om een compromis met de oppositie te bereiken heeft de Egyptische legerleiding een ‘politieke routekaart’ klaarliggen. De grondwet zal worden opgeschort, het hogerhuis van parlement, de Shura Raad, zal worden ontbonden en een interim-bestuur wordt ingesteld.

Tegenstanders van Morsi vanavond op het Tahrirplein in Kairo.
Tegenstanders van Morsi vanavond op het Tahrirplein in Kairo. Foto Reuters / Mohamed Abd El Ghany

Als de Egyptische president Morsi er niet in slaagt om een compromis met de oppositie te bereiken heeft de Egyptische legerleiding een ‘politieke routekaart’ klaarliggen. De grondwet zal worden opgeschort, het hogerhuis van parlement, de Shura Raad, zal worden ontbonden en een interim-bestuur wordt ingesteld. Gisteren stelde het leger Morsi een ultimatum van 48 uur.

Het lagerhuis werd al een jaar geleden ontbonden op bevel van het hooggerechtshof.

Over de details van het plan dat de politieke crisis in Egypte moet beëindigen wordt nog onderhandeld, aldus persbureau AP. Wel is volgens het persbureau duidelijk dat het interim-bestuur een presidentiële raad zou moeten zijn onder leiding van de belangrijkste rechter van het grondwettelijk hof. Verder zou de raad bestaan uit de minister van Defensie en vertegenwoordigers van de politieke partijen, jeugdbewegingen, de Al-Azhar-moskee en de koptische kerk.

Tahrirplein stroomt weer vol

Naast de Egyptische legerleiding stelde ook de oppositiebeweging Tamarod een ultimatum aan Morsi. Hij zou vandaag moeten aftreden, anders zou er een “campagne van burgelijke ongehoorzaamheid ontstaan”. Dat ultimatum liep om 17.00 uur af en inmiddels zijn duizenden tegenstanders van Morsi weer de straat opgegaan. Onze correspondent Gert van Langendonck:

“De tegenstanders van president Morsi verzamelen zich zoals gewoonlijk op het Tahrirplein en bij het presidentiele paleis Itihideya. Ook bij het Qubba-paleis, waar Morsi zou verblijven, wordt betoogd. De aanhangers van de president verzamelen bij de Raba’a al-Adawiya-moskee in Nasr City, waar ze al meer dan een week een sit-in houden, en bij de Cairo University in Giza. De pro-Morsi-betogingen zijn echter beduidend kleiner dan de anti-betogingen.”

Op verschillende plekken zijn voor- en tegenstanders met elkaar slaag geraakt, maar er wordt op dit moment niet op grote schaal gevochten. Het ministerie van Gezondheid heeft vandaag geen melding van doden of gewonden gemaakt.

‘Maak je klaar voor het martelaarschap’

In Giza riep Mohamed El-Beltagy, een prominent lid van de partij van de Moslimbroederschap, de menigte vandaag op om zich klaar te maken voor het martelaarschap. Van Langendonck:

“Volgens Beltagy komt er een coup aan door het oude regime van Hosni Mubarak. Gisteren riep El-Beltagy bij de Raba’a al-Adawiya-moskee de aanwezige mannen reeds op om “afscheid te nemen van jullie vrouwen, vaders en moeders want jullie gaan jullie ziel opofferen voor de legitimiteit van de president.”