‘Egypte duldt geen terugkeer naar dictatuur’

De Moslimbroederschap trekt zich niets aan van het ultimatum van het Egyptische leger, zegt woordvoerder Gehad al-Haddad.

Gehad al-Haddad is de woordvoerder van de Moslimbroederschap – de organisatie, niet de politieke partij. Hij sprak kort na het ultimatum van het leger met NRC Handelsblad in de Raba’a al-Adawiya-moskee, waar Morsi’s aanhangers zich hebben verzameld.

Is dit een coup?

„Ik maak mij geen zorgen. Het Egyptische volk zal nooit terugkeer naar de militaire dictatuur dulden.”

Zondag zijn miljoenen Egytenaren de straat opgegaan tegen president Morsi. Begrijpt u waarom?

„Het was een ode aan de vrijheid van meningsuiting en wat mogelijk is in een democratisch Egypte. Ja, ik begrijp hun grieven. Dit zijn gewone burgers met weinig of geen politieke affiliatie. Zij zijn gefrustreerd over de povere prestaties van de regering, ook omdat de verwachtingen zo hoog waren na de revolutie van 2011.”

Dus u bent ook niet onverdeeld gelukkig met Morsi?

„Morsi heeft een geweldig grote verantwoordelijkheid. Er zijn niet veel mensen die die verantwoordelijkheid willen delen. Om zijn visie te implementeren heeft hij de bureaucratie nodig en de bureaucratie faalt. Er zijn grote hervormingen nodig.”

Een groot deel van de Egyptenaren heeft het gevoel dat Morsi niet hun president is maar die van de Moslimbroederschap.

„Kijk, deze president is een fundamentalist; je gaat hem nooit seculier maken. Dus het is nodig dat elksegment van de bevolking vertegenwoordigd is aan de tafel. Ik wil niets liever dan dat de oppositie aan de dialoog meedoet. Maar president Morsi heeft acht uitnodigingen verstrekt, en de oppositie is nooit verschenen. Hij heeft tegen de oppositie gezegd: zet al uw eisen op papier en ik maak er een presidentieel decreet van. Ze zijn er niet op ingegaan. Dus de Nasseristen, links, de seculieren moeten betere leiders kiezen, die bereid zijn een dialoog aan te gaan met de uitvoerende macht.”

Wat als men er niet uitkomt tegen woensdag, zoals het leger eist?

„Ik trek mij niets aan van het ultimatum van het leger. President Morsi is de opperbevelhebber van de strijdkrachten. Hun mededelingen vallen onder de grondwet en Morsi. Alles wat buiten die legitimiteit valt is een coup. Dit is een president die gekozen is door meer dan de helft van de mensen.”

Het risico van geweld is bijzonder groot in de komende dagen.

„Waar we bang voor zijn is dat sommigen geweld willen gebruiken als een middel om verandering teweeg te brengen. Dat is een vicieuze cirkel. Wij hebben die cirkel willen doorbreken door de boksbal te zijn voor die gewelddadige stroming. Wij hebben de afgelopen week acht leden verloren maar we hebben niet teruggeslagen. Wij zullen nooit de aanstichters zijn van geweld.”

Bij uw hoofdkwartier in Moqattam vielen de slachtoffers nochtans aan de andere kant.

„Dat was crimineel tuig. Het was een moordpoging met voorbedachte rade. Zij hebben ons hoofdkwartier aangevallen, en dan hebben sommigen het lef om ons recht op zelfverdediging ter discussie te stellen. Iedereen heeft op de tv kunnen zien hoe politie en leger het gewoon lieten gebeuren. Die laatste zullen daar rekenschap voor moeten afleggen.”

Begint u zich niet heel alleen te voelen?

„Je zet de president niet af omdat zijn populariteit gedaald is. Dat doet men in Amerika ook niet. Als het over aantallen ging, dan hadden we hier al lang een eind aan gemaakt. Iedereen weet hoe groot de aanhang van de islamitische stroming in Egypte is. Het is de oppositie die roept om een militaire tussenkomst, terwijl de islamitische stroming juist het democratisch proces verdedigt. En wij zijn bereid om de democratie te verdedigen, zelfs als de politie en het leger dat niet doen.”

    • Gert Van Langendonck