Morsi wil dat leger ultimatum intrekt

Foto AP / Amr Nabil

De Egyptische president Morsi roept het Egyptische leger op om het ultimatum dat gisteren werd gesteld in te trekken. Hij is niet van plan om op te stappen. Dat werd bekendgemaakt via het twitteraccount van de president.

Twitter avatar MuhammadMorsi د.محمد مرسي #الرئيس محمد مرسي يؤكد تمسكه بالشرعية الدستورية ويرفض أي محاولة للخروج عليها ويدعوالقوات المسلحة سحب إنذارها ويرفض أي إملاءات داخليةأوخارجية

“President Mohamed Morsi bevestigt zijn grondwettelijke legitimiteit en verwerpt elke poging om die te ondergraven en vraagt de intrekking van het dictaat van het leger.”

In een reactie heeft de oppositie laten weten dat de weigering van Morsi om het ultimatum te accepteren de kans op geweld vergroot.

“Dit leidt tot een confrontatie. Niet tot een compromis of naar het luisteren van de mensen op straat. We maken ons zorgen om de escalatie van het geweld.”

Doden bij gevechten tussen voor- en tegenstanders

Bij die confrontaties tussen aanhangers en tegenstanders van Morsi zijn vanavond in Kairo zeker al zeven mensen om het leven gekomen. Er wordt vooral gevochten in de wijk Giza, aan de oostkant van de Nijl. Van Langendonck:

“Op het Tahrirplein en bij het presidentieel paleis is het nog altijd een carnavalsfeer. Maar in Giza, aan de overkant van de Nijl, vinden confrontaties plaats tussen het pro-Morsi-kamp en omwonenden. Bij het Nahdaplein, de nieuwe verzamelplek van de fundamentalisten, zijn er problemen, maar ook in Kitkat, Dokki en Imbaba, allemaal in Giza. Imbaba is een arme volkswijk waar in de jaren negentig ooit kortstondig een islamitische republiek werd uitgeroepen. De situatie is erg verward en het is niet altijd duidelijk wie wie aanvalt. “

Egyptenaren weer massaal de straat op

In afwachting van het verstrijken van het ultimatum van het leger zijn de Egyptenaren vanavond weer massaal de straat opgetrokken. De tegenstanders van president Morsi verzamelen zich zoals gewoonlijk op het Tahrirplein en bij het presidentiële paleis Itihideya. Ook bij het Qubba-paleis, waar Morsi zou verblijven, werd betoogd.

De aanhangers van de president verzamelen zich bij de Raba’a al-Adawiya-moskee in Nasr City, waar ze al meer dan een week een sit-in houden, en bij de Cairo University in Giza. De pro-Morsi-betogingen zijn echter beduidend kleiner dan de anti-betogingen.

    • Lex Boon