Documentaire: de aanklacht van Eduard Douwes Dekker

In onze wekelijkse literaire documentaire, deze week aandacht voor de Multatuli-documentaire die in 2011, in het jaar van 150 jaar ‘Max Havelaar’, werd uitgezonden. In deze 46 minuten durende documentaire praten Multatuli-kenners, liefhebbers en diens biograaf over de context en nachleben van de in 1860 in Amsterdam verschenen roman Max Havelaar. De roman werd in 2002

Beeld van Multatuli aan de Amsterdamse Singel/ Foto ANP

In onze wekelijkse literaire documentaire, deze week aandacht voor de Multatuli-documentaire die in 2011, in het jaar van 150 jaar ‘Max Havelaar’, werd uitgezonden.

In deze 46 minuten durende documentaire praten Multatuli-kenners, liefhebbers en diens biograaf over de context en nachleben van de in 1860 in Amsterdam verschenen roman Max Havelaar. De roman werd in 2002 door de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde uitgeroepen tot het belangrijkste Nederlandstalige letterkundige werk ooit.

Max Havelaar ‘is geen roman, ’t is een aanklacht’ tegen de machtsmisbruik van de Nederlandse overheersers in toenmalig Nederlands-Indië. Belichaming van die misbruik is hoofdpersoon Batavus Droogstoppel, de rechtlijnige calvinistische koffiehandelaar die voor het leed van de onderkant van de bevolking geen oog heeft.

Aan bod in deze documentaire komt onder andere de censuur van Max Havelaar door Kamerlid en rechthebbende Jacob van Lennep. In 2011, zo toont deze documentaire, deed de hertaling van schrijver en journalist Gijsbert van Es eveneens stof opwaaien.
Get Adobe Flash

    • Roderick Nieuwenhuis