DNB tegen regels in akkoord met bonus van 33 miljoen voor top Robeco

Vanwege de verkoop aan het Japanse conglomeraat Ornix heeft de top van vermogensbeheerder Robeco een bonus van 33 miljoen euro gekregen. De bonus is volgens De Nederlandsche Bank (DNB) tegen de beloningsregels, maar uit een brief (pdf) in bezit van RTL Nieuws blijkt dat DNB toch akkoord is gegaan.

De bonusregeling voor de top van Robeco hangt samen met de overname door het Japanse Orix. Foto ANP / Robin Utrecht

Vanwege de verkoop aan het Japanse conglomeraat Orix heeft de top van vermogensbeheerder Robeco een bonus van 33 miljoen euro gekregen. De bonus is volgens De Nederlandsche Bank (DNB) tegen de beloningsregels, maar uit een brief (pdf) in bezit van RTL Nieuws blijkt dat DNB toch akkoord is gegaan. 53 bestuurders en hoge functionarissen van de Rabobankdochter mogen de bonus verdelen.

Uit de brief:

“Vanwege het gegarandeerde karakter is deze voorgestelde transactiebonus in strijd met artikel 13 Regeling beheerst beloningsbeleid. (…) DNB stemt in dit bijzondere geval, eenmalig en sans prejudice, in met het voorgestelde transactiebonus.”

De brief werd al in september vorig jaar verstuurd. Uit de brief blijkt dat de bonus was bedoeld om ervoor te zorgen dat de medewerkers werden overgehaald om aan te blijven tot de overname door het Japanse Orix helemaal was afgerond. Dit is ook precies de reden waarom DNB volgens de brief “eenmalig en sans prejudice” akkoord is gegaan. DNB spreekt in de brief van “de noodzaak om medewerkers die cruciaal zijn voor de continuiteit van de bedrijfsvoering en de succesvolle verkoop van de bedrijven te behouden”.

De overname van Robeco werd maandag door Rabobank en Orix afgerond.

Dijsselbloem ontstemd over bonus

In gesprek met RTL Z heeft minister Dijsselbloem laten weten ontstemd te zijn over de bonus. Dijsselbloem:

“In het licht van de huidige financiële crisis is dit niet uit te leggen.”

Het besluit van De Nederlandsche Bank is in strijd met het eigen beloningsbeleid, benadrukte Dijsselbloem. Hij vindt de beslissing bovendien niet passen in de tijdgeest, waarin ‘heel kritisch’ naar financiële instellingen wordt gekeken. “Dit is nog een extra aanleiding om vaart te maken met de nieuwe wet beloningsbeleid banken”, aldus Dijsselbloem. Die wet moet de hoogte van bonussen aan banden leggen.

    • Lex Boon