Dit is onze nieuwe grens

Border police officers sit in a patrol car as they monitor the border between Croatia and Montenegro in Vitaljina, south Croatia, April 29, 2013. Croatia became the European Union's 28th member on July 1 and its roughly 1,400 km of land border with non-EU neighbours Bosnia, Serbia and Montenegro will now become the bloc's new external frontier. Croatia lies on the notorious Balkan smuggling route, used for transporting illegal migrants and drugs from the Middle East and Africa into western Europe, and its border police have modernised their equipment to include thermal vision cameras and infrared binoculars to improve control. Picture taken April 29, 2013. REUTERS/Antonio Bronic (CROATIA - Tags: POLITICS SOCIETY IMMIGRATION TPX IMAGES OF THE DAY) ATTENTION EDITORS: PICTURE 3 OF 23 FOR PACKAGE TIGHTENING CROATIA'S BORDERS'. SEARCH 'EXTERNAL FRONTIER' FOR ALL PICTURES Reuters

Bij het Kroatische dorpje Vitaljina houdt sinds afgelopen maandag de Europese Unie op, en begint Montenegro. De autoriteiten houden er tijdens een heldere nacht vanuit hun auto de grens in de gaten.

De ongeveer 1.400 kilometer lange landsgrenzen van Kroatië met Bosnië-Herzegovina, Servië en Montenegro vormen de nieuwe buitengrenzen van de Europese Unie, nu Kroatië sinds gisteren als achtentwintigste lid tot de Europese Unie is toegetreden.

Kroatië bevindt zich op de beruchte Balkan-smokkelroute, die wordt gebruikt voor illegaal transport naar West-Europa van migranten en drugs vanuit het Midden-Oosten en Afrika. De grensbewaking in het land is daarom gemoderniseerd. De bewakers zijn nu uitgerust met hittecamera’s en infraroodverrekijkers om de controle te verscherpen.