Dit is onze nieuwe grens

Foto antonio bronic/Reuters

Bij het Kroatische dorpje Vitaljina houdt sinds afgelopen maandag de Europese Unie op, en begint Montenegro. De autoriteiten houden er tijdens een heldere nacht vanuit hun auto de grens in de gaten.

De ongeveer 1.400 kilometer lange landsgrenzen van Kroatië met Bosnië-Herzegovina, Servië en Montenegro vormen de nieuwe buitengrenzen van de Europese Unie, nu Kroatië sinds gisteren als achtentwintigste lid tot de Europese Unie is toegetreden.

Kroatië bevindt zich op de beruchte Balkan-smokkelroute, die wordt gebruikt voor illegaal transport naar West-Europa van migranten en drugs vanuit het Midden-Oosten en Afrika. De grensbewaking in het land is daarom gemoderniseerd. De bewakers zijn nu uitgerust met hittecamera’s en infraroodverrekijkers om de controle te verscherpen.