denken@nrc.nl

Eed van armoede

schrijft Fred Jenner uit Utrecht

Boudewijn Poelman van Novamedia voelt zich bedreigd door de legalisering van het online gokken. (NRC, 29 juni). Deze angst is te begrijpen als je ervan uitgaat dat mensen die online gokken dezelfde zijn als de idealisten die een leesproject voor allochtone kinderen steunen. Ik neem aan dat de Postcode Loterij de gokwereld van Pokerstar niet als concurrent ziet omdat hebzucht een middel zou moeten zijn en geen doel. In wezen eist Poelman het alleenrecht op van de Postcode Loterij, bedenkelijk monopolisme in een tijdperk van liberalisering en uitbesteding. Zijn aanschurken tegen een andere vermogende partij, de Oranjes, lijkt ook niet te passen bij de filosofie van soberheid en gelijkheid die zijn onderneming behoort uit te stralen. Het Koningshuis steunt ideële projecten niet op de laatste plaats om zijn imago op te poetsen en de riante fiscale voordelen die kleven aan schenkingen en giften. Geen doodzonde, wel discutabel. Als ongekroonde koning van goededoelenland bezit Poelman zelf een vermogen van 75 miljoen euro. Of hier een luchtje aanzit, is geen uitgemaakte zaak. Om in de nabijheid van zoveel geldstromen te verkeren moet je sterk in je schoenen staan. Misschien is het te gemakkelijk om te beweren dat er genoeg goede doelen zijn die dat geld uitstekend kunnen gebruiken. Wel zou het hem sieren als hij, zoals ooit gebruikelijk bij filantropische instellingen, de eed van armoede zou afleggen.

Kunnen we in dit land wat zuiniger aan doen? Ja, zou ik zeggen

meent Ben de Nijs uit Den Haag

Een land met een partij voor de dieren, dierenambulances en tot voor kort een dierenpolitie, weet blijkbaar van gekkigheid niet wat het doen moet en is mijns inziens verkeerd bezig. Een land met gratis dag- en weekbladen, waar geen statiegeld wordt geheven op herbruikbare artikelen, waar eenden, meeuwen, ratten en vossen zich volvreten aan het weggegooide voedsel, moet zich achter de oren krabben. Een regering die kort op de uitgaven voor ontwikkelingssamenwerking en daarmee laat zien dat mensen in die ontwikkelingslanden het heel goed met wat minder hulp af kunnen, zo’n land moet de hand in eigen boezem steken. Als mensen in ontwikkelingslanden met veel minder kunnen overleven, kunnen we dat hier ook. Ik heb niet op een van de regeringspartijen gestemd, maar ik zou zeggen, Rutte en Samsom, ga door op de ingeslagen weg.

    • Ben de Nijs
    • Fred Jenner