De Mol junior verlaat vaders bedrijf voor vaders grote klant

Acteur en presentator Johnny de Mol gaat weg bij SBS en gaat voor diens grote concurrent RTL werken. Hij blijft echter in de buurt van zijn vader.

„Johnny moet zelf zijn toekomst uitstippelen. Daar ga ik hem niet in sturen”, zei televisiemagnaat John de Mol al in februari. Het is zover. Zijn zoon Johnny de Mol verlaat zijn vaders bedrijf SBS, om voor de concurrent RTL te gaan werken.

Al enkele maanden gingen er geruchten dat presentator en acteur Johnny de Mol (Laren, 1979) de stap zou maken. Vrijdag tekende hij een tweejarig contract bij RTL. Hij maakte de overstap bekend in het entertainmentprogramma RTL Boulevard, waarin hij zei „een gelukkige man te zijn”. Verder zei hij: „Het is natuurlijk het bedrijf van je pa waar je weggaat. Daar is veelvuldig over gesproken. Ik denk dat hij hartstikke trots is dat ik dit ga doen.”

Volgens Remko van Westerloo, directeur Televisie van SBS, is de overstap al enkele maanden bekend en was het geen dramatische aangelegenheid. „Natuurlijk is het een verlies van een zeer getalenteerde en goede presentator, maar wij wensen hem sterkte en juichen de stap toe. Bovendien hebben wij met RTL afgesproken dat wij hem nog voor programma’s kunnen inzetten. In augustus begint bijvoorbeeld een nieuw seizoen van Waar is de Mol? Daarna hebben we nog geen plannen gemaakt over zijn inzetbaarheid.” Van Westerloo denkt niet dat de keuze voor RTL te maken heeft met het dalende marktaandeel van SBS: „Johnny wil graag weer gaan acteren en hij zal daar bij RTL de kans voor krijgen”.

SBS zit al een tijd in de problemen, door dalende kijkcijfers. Het vertrek van De Mol junior draagt bij aan het gevoel van malaise rond de commerciële omroep.

Sinds 2008 maakt Johnny de Mol programma’s voor Veronica en SBS 6. Zo maakt hij onder andere het populaire programma Waar is de Mol? waarvoor hij met bekende Nederlanders op reis ging. Samen met Net 5 zijn deze twee zenders eigendom van SBS, het bedrijf dat sinds 2011 voor eenderde in handen is van zijn vader John de Mol.

In het najaar zal De Mol op één van de RTL-zenders te zien met SynDroom. In SynDroom helpt Johnny mensen met het syndroom van Down en autistische stoornissen op weg om een droom of langgekoesterde wens uit te laten komen. Dit programma lijkt sterk op zijn eerdere Veronica-programma Down met Johnny, waarin hij ook mensen met het syndroom van Down volgde.

Helemaal onbekend is RTL niet voor Johnny de Mol. Hij was hij al eerder te zien in programma’s van RTL 4. Zo was hij opnameleider bij Goede tijden, slechte tijden. In 2000-2001 speelde hij zelf mee in de soap.

En helemaal weg van de familie gaat hij ook niet. SynDroom wordt gemaakt door Talpa, het tv-productiebedrijf van zijn vader, dat aan zowel SBS als RTL levert. Sterker nog, RTL is een belangrijke klant voor Talpa. Zo maakt Talpa voor RTL 4 de hits Ik hou van Holland en The Voice of Holland (op 30 augustus begint het nieuwe seizoen). Tante Linda de Mol werkt voor RTL. En vader De Mol tot voor kort voor een kwart eigenaar van RTL; hij moest dit opgeven toen hij SBS kocht, omdat anders te veel mediamacht in één hand kwam.

Erland Galjaard, programmadirecteur van RTL, is blij met de overstap. In een interview in De Telegraaf zei hij dat de 34-jarige De Mol iets unieks met zich meebrengt. „Hij is jong en rebels, dat hebben we nog niet bij RTL. En hij is heel breed inzetbaar. Johnny de Mol acteert in series, weet als tv-maker heel gevoelige zaken prachtig in beeld te brengen en stelt als interviewer zijn gasten dermate op hun gemak dat de kijker hen echt beter leert kennen.”

Zowel Johnny de Mol als Erland Galjaard waren niet beschikbaar voor commentaar.

    • Grace Wermenbol