‘CDA levert voorzitter parlementaire enquêtecommissie Fyra’

Madeleine van Toorenburg wordt voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie die onderzoek gaat doen naar de Fyra. Foto ANP /Martijn Beekman

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg wordt de voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie naar de Fyra. Dat meldt RTL Nieuws.

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer stemde vorige maand in met een parlementaire enquête. Het zwaarste onderzoeksmiddel moet bepalen welke oud-bewindspersonen en NS-bestuurders verantwoordelijkheid dragen voor de mislukte trein, die waarschijnlijk nooit meer gaat rijden en Nederland honderden miljoenen aan gemeenschapsgeld kan kosten.

Tijdens de enquête zullen veel voormalige hoofdrolspelers van VVD, PvdA en CDA voorbijkomen. Zoals oud-minister Tineke Netelenbos (PvdA), de bewindspersoon bij wie de problemen begonnen.

‘Voor NS heeft enquête geen grote gevolgen’

De parlementaire enquête naar de Fyra dient voornamelijk om te reconstrueren hoe het politiek is gegaan om er lering uit te trekken voor de toekomst, legde NRC-redacteur Huib Modderkolk eerder uit:

“Er wordt een commissie samengesteld die betrokken figuren, met name in de politiek, gaat horen. Daar komt over enkele jaren een lijvig rapport uit dat tot aanbevelingen voor de politiek zal leiden. De commissie zal vooral moeten teruggrijpen op het verleden, met een nadruk op 2004 toen de Fyra werd aangeschaft.

Voor de NS heeft deze enquête dus geen grote gevolgen. De beslissing rond de concessie [het recht om op de hogesnelheidslijn te rijden], die het bedrijf kwijt kan raken, staat hier los van.”

Gisteren maakte de NS bekend dat het de uitgevallen Fyra-treinen gaat vervangen door Canadese TRAXX-locomotieven. Met de locomotieven moeten er weer treinen gaan rijden op het hogesnelheidstraject tussen Nederland en België. Voor de bestelling heeft de NS de gebruikelijke Europese aanbestedingsregels omzeild door een beroep te doen op een dringende noodzaak.

    • Marije Willems