Broekers (VVD) is de nieuwe voorzitter van de Eerste Kamer - ‘pijnlijk voor PvdA’

Ankie Broekers (VVD) staat de pers te woord in de Eerste Kamer voor aanvang van de verkiezing van de nieuwe voorzitter. Foto ANP / Martijn Beekman

Ankie Broekers (VVD) is vanavond na drie stemrondes verkozen tot nieuwe voorzitter van de Eerste Kamer. Broekers volgt Fred de Graaf op, die half juni zijn functie neerlegde wegens ophef over zijn vermeende partijdigheid.

In de derde ronde stemden 41 van de 72 aanwezige Kamerleden op Broekers-Knol; één stem was ongeldig.

Broekers was werkzaam bij de Universiteit Leiden en elf jaar lid van de gemeenteraad van Bloemendaal. Ook is ze voorzitter van de vaste commissie voor Veiligheid en Justitie.

Ook oud-PvdA-minister Guusje ter Horst, Marijke Linthorst (PvdA) en waarnemend voorzitter Hans Franken (CDA) hadden zich gemeld voor het voorzitterschap van de Eerste Kamer.

‘Verrassende uitslag, pijnlijk voor PvdA’

Politiek redacteur voor NRC Handelsblad Emilie van Outeren was vanavond bij de stemming aanwezig. Volgens van Outeren was de uitslag verrassend omdat “in de eerste instantie niet werd gedacht dat de VVD met een kandidaat zou komen.”

De uitslag was pijnlijk voor coalitiepartner PvdA, die tot op het laatste moment verdeeld was over wie hun kandidaat zou worden. Van Outeren:

“De PvdA had Marijke Linthorst naar voren geschoven als kandidaat, maar daarna stelde Guusje ter Horst zich eigenstandig kandidaat. Linthorst kreeg in de eerste stemmingsronde ook nog minder stemmen dan Ter Horst. Het is ook opvallend dat de oppositie, die in de senaat een meerderheid heeft, geen blok heeft gevormd.”

De Graaf stapte op vanwege ophef partijdigheid

Fred de Graaf (VVD), tot half juni de voorzitter van de Eerste Kamer, legde zijn functie neer vanwege de commotie die ontstond over de berichtgeving rond zijn optreden bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander. De VVD’er zou PVV-leider Geert Wilders hebben geweerd uit de zogeheten commissie van in- en uitgeleide. Wilders beaamde in een verklaring volgens persbureau Novum dat De Graafs integriteit in het geding kwam door de kwestie.

De EK-verkiezingsprocedure begon vanavond om 18.00 uur met een presentatie van de vier kandidaten, die vijf 5 minuten de tijd kregen waarna de Eerste Kamerleden vragen mochten stellen. De leden stemden anoniem, met stembriefjes.

    • Judith Laanen