Brief van Schultz en Rutte: niet in strijd met regels gehandeld

De man van Schultz Van Haegen verdiende in 2011 zo'n 2,9 miljoen euro met de verkoop van aandelen in certificeringsbedrijf Kiwa. Foto ANP / Martijn Beekman

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) heeft toen zij in 2010 aantrad niet verteld dat haar man aandelen had in een bedrijf dat was verbonden met het ministerie waar zij zou aantreden. Maar volgens de geldende regels hoefde dit ook niet. Dat schrijven Schultz en Rutte in een brief (pdf) aan de Tweede Kamer, waar vanavond gedebatteerd wordt over de kwestie.

De Volkskrant schreef zaterdag dat de man van Schultz Van Haegen, Haro, in 2011 zo’n 2,9 miljoen euro verdiende met de verkoop van een bedrijf waar ook certificeringsbedrijf Kiwa onder viel. Kiwa verzorgt onder meer in opdracht van het ministerie van Infrastructuur de uitgifte van vergunningen voor de vervoersbranche.

Haro Schultz van Hagen had ook een ‘juridische adviesfunctie’ bij Kiwa, maar deze baan gaf hij op toen zijn vrouw minister werd. Dit meldde de minister ook in het gesprek met de toenmalige formateur Rutte. Daarnaast maakte ze ‘in zijn algemeenheid’ melding van de aandelenportefeuille van haar man, bestaande uit onder meer een minderheidsbelang van twee procent in het bedrijf waar Kiwa onder valt. Al voor zij aantrad was besloten dat deze aandelen verkocht zouden worden, zo staat in de brief.

Niet in gemeenschap van goederen getrouwd

Omdat de minister niet in gemeenschap van goederen getrouwd is hoefde Schultz van Haegen geen melding te maken van de zakelijke belangen van haar man. In 2002 is afgesproken dat het niet nodig is om melding te maken van de financiële belangen van partners. In de brief wordt uit het zogenoemde Handboek voor aantredende bewindspersonen geciteerd:

“De maatschappij beschouwt mensen als zelfstandige individuen, die geacht worden om economisch onafhankelijk te zijn.”

Rutte en Schultz bezweren dat de echtgenoot van de minister als aandeelhouder nooit zeggenschap op Kiwa uit heeft kunnen oefenen en dat de minister de prijs van de aandelen niet heeft kunnen beïnvloeden.

Vanavond debatteert de Kamer over de affaire. D66 en GroenLinks bepleiten scherpere regels voor nieuwe bewindslieden. D66 pleitte al eerder voor aanpassing van het handboek. De partij vindt dat melding van een mogelijk integriteitsprobleem niet louter de verantwoordelijkheid van de aantredende bewindspersoon zou moeten zijn.

Update 21:33 uur:
Volgens premier Rutte is er niets mis met de screening van bewindslieden, zo zei hij tijdens het debat. Hij ziet dan ook geen redenen om de gang van zaken te veranderen. Rutte:

“Mij bevalt het systeem. Het legt de verantwoordelijkheid voor transparantie bij de kandidaat-bewindslieden”, zei Rutte. Volgens de premier heeft Schultz voorafgaand aan haar aantreden niets verzwegen dat zij had moeten melden.”

Een deel van de Kamer wil wel dat de regels voor nieuwe bewindslieden worden aangescherpt, maar daarover praat de Kamer later verder. De Kamer nam wel genoegen met de uitleg van Schultz vandaag.

    • Lex Boon