Aaibaarheid van goedlachse Duitse

Sabina Lisicki (23) zorgde voor een grote surprise op Wimbledon door Serena Williams uit te schakelen. De Duitse is altijd positief en dus geliefd.

Sabine Lisicki: „Als je niet het idee hebt dat je van Serena Williams kán winnen, moet je niet de baan op gaan. Foto Reuters

Tennisster Sabine Lisicki, de nummer 24 van de wereldranglijst, moet lachen.

Als ze een video-challenge vraagt, in de veronderstelling dat de opslag van haar opponent uit is, maar samen met heel het centercourt op de Hawk Eye-beelden ziet dat de bal zeker een decimeter in was.

Als de bal twee keer achterelkaar via het net lullig op haar speelhelft valt – de opmaat naar een ogenschijnlijk fatale break van haar service aan het begin van de derde set.

En natuurlijk, van oor tot oor, als ze Serena Williams – titelverdedigster, 34 partijen achtereen ongeslagen, nummer één van de wereld, zeshonderd gewonnen wedstrijden in haar carrière, zestien grandslamtitels – in een thriller over drie sets verslaat en zich voorover in het gras laat vallen. Op het scorebord staat 6-2, 1-6 en 6-4. Weer de kwartfinale op Wimbledon, maar nu dus ten koste van de de beste tennisster aller tijden – of in elk geval van deze eeuw.

„Als één speler van Williams kon winnen, van de spelers die nog over waren, was zij het”, zegt Olivier van Lindonk, Lisicki’s manager bij sportmarketingbureau IMG. De avond voor de partij tegen Williams dineerde hij nog met haar en dan is het lachen, zegt Van Lindonk, zoals eigenlijk altijd. „Geen enkele spanning. Je kunt zeggen: overconfident, maar als je niet het idee hebt dat je van Serena Williams kán winnen, moet je niet de baan op gaan. Hoe vaak zie je niet dat spelers ten onder gaan aan alleen al het idee dat daar Serena staat? Sabine had dat totaal niet.”

Terwijl de Engelse hoopin bange tennisdagen Laura Robson op baan 1 werd uitgeschakeld, omarmden de toeschouwers op centercourt de goedlachse Duitse. Het zal deels met haar aaibaarheid te maken hebben dat het publiek net iets te enthousiast de ondergang van de kampioene begroette. Zulk gejuich klonk in elk geval niet toen Roger Federer vorige week in de tweede ronde verloor.

Lisicki (23) schakelde nu al vier keer op Wimbledon de regerend Roland Garros-kampioene uit – dit jaar dus Williams. Ze houdt van het gras, met de halve finale in 2011 als voorlopige hoogtepunt. Ze beschikt over een „big match mentality”, zei tennisgoeroe Nick Bollettieri ooit. Hij schoolde Lisicki vanaf haar veertiende op zijn tennisopleiding in Florida en vergeleek haar met een bokser die op erop los slaat vanuit alle richtingen. „Niet alles is raak, maar ze heeft enorme kracht, een sterke opslag en ze werkt keihard.”

Hoe is ze eigenlijk als ze verliest? „Hetzelfde. Oké, misschien twee uur pissig, en daarna is ze weer positief”, zegt Van Lindonk. „Ze wil ook altijd alles doen. Pers? Vindt ze leuk. Alleen vandaag waren er 37 interviewaanvragen, dat is niet te doen. Ik heb gezegd ‘doe drie grote dingen’, want ze moet morgen [vandaag] alweer de baan op voor de kwartfinale”, om twee uur Nederlandse tijd tegen de Estse hardhitter Kaia Kanepi.

In het voorbijgaan ontvangt Van Lindonk felicitaties van Jill Smoller, de manager van Williams. „Met Sabine is weinig negativiteit. Dat wordt in Duitsland heel erg gewaardeerd, ook door bedrijven. Bedrijven willen niet met negativiteit bezig zijn”, aldus de manager. Die tandpastaglimlach? „Helpt, zeker. Ze heeft al vier grote sponsors. Maar de balans is altijd: hoe veel tijd heb je, hoeveel wil je verdienen? Daar gaan we het later over hebben. Want les één van een manager is: nooit deals sluiten tíjdens een grandslam.” Lisicki’s marktwaarde zou zomaar eens nog hoger kunnen worden. „Je weet nooit wanneer het afgelopen is.”

    • Bart Hinke