Zakje

Wie bang is om te vallen, zal ook vallen. Zo luidt de wielerwijsheid. Niki Terpstra heeft een bloedhekel aan de ravitaillering. Per direct zou hij het willen afschaffen. Veel te gevaarlijk allemaal. Vandaag viel Niki Terpstra, tijdens de ravitaillering.

Verzorger Ton van Engelen in 2008 bij de ravitaillering in de Tour. Foto ANP / Valerie Kuypers

Wie bang is om te vallen, zal ook vallen. Zo luidt de wielerwijsheid. En we weten allemaal dat wielerwijsheden waar zijn (tenzij ze niet waar zijn, maar dat is een andere wijsheid). Niki Terpstra heeft een bloedhekel aan de ravitaillering. Per direct zou hij het willen afschaffen, die stomme zakjes. Veel te gevaarlijk allemaal. Vandaag viel Niki Terpstra, tijdens de ravitaillering.

In de Tourgids van het blad Procycling mocht Terpstra leeglopen over wat er allemaal mis was in het profwielrennen. Punt 1 was de ravitaillering. Gewoon genoeg meenemen voor onderweg en de rest bij de auto halen, was de mening van Terpstra. “Intussen weten alle verzorgers dat ik de bevoorrading oversla. In het begin was er altijd paniek en vroegen ze zich af wie z’n zak had gemist, haha.”

Het gelach zal vandaag zijn overgegaan in gevloek. Uitgerekend Niki Terpstra lag op de grond bij de ravitaillering. Een zakje tussen zijn spaken, een rare Spanjool die uitweek? Later zagen we Terpstra, met een gezicht als een oorwurm, in de groep gelosten meefietsen. De bijgelovige wielrenners weten nu zeker dat ze nooit hun vrees moeten uitspreken.

Voor Terpstra is het te hopen dat deze Tour niet al zijn kritiekpunten hem als een boemerang om de oren zullen vliegen. Dan slaapt hij vannacht in een prutshotel (Terpstra pleit voor hotelvrachtwagens), staat hij uren in de file na een bergrit (Terpstra denkt aan legerhelikopters die het peloton van de berg naar beneden helpen) en rijdt er iemand van hem weg in de slipstream van een fotograaf op de motor (Terpstra wil dat fotografen beeld met elkaar uitwisselen in plaats van allemaal mee te rijden).

Of wilde hij vandaag soms, op voor hem pijnlijke wijze, zijn boodschap kracht bijzetten?

    • Alex van der Hulst