'Wegblijven van het gedrang'

Laurens ten Dam houdt elke Tourrit bij op zijn fietscomputer Strava. Hij reageert deze maand op zijn verreden etappe. Van de bus merkte hij weinig.

Een rustige dag, zegt Laurens ten Dam na afloop. Ook al staat er 210 kilometer op de fietscomputer, een gemiddelde van 42,4 km/u en een maximum snelheid van 77,4 km/u. „Het plan was dat iemand van ons in de ontsnapping mee was. Het is voor mij zaak me zo rustig mogelijk te houden. We bekijken het van dag tot dag.”

Van de commotie met de bus op de finishlijn was volgens Ten Dam in het peloton weinig te merken. „We wisten dat er iets aan de hand was, ik dacht dat er mensen aan het staken waren. Net op televisie heb ik gezien dat het een bus was.” Voor Ten Dam maakte het weinig uit. „Ik ben toch geen sprinter, ik hoef niet mee te doen met dat gedrang vooraan. Ik kon de valpartij ontwijken.”

Onderweg was Ten Dam ook drie keer ‘King of the Mountain’: hij was volgens fietscomputer Strava de snelste klimmer.

    • Alex van der Hulst