Voetbal zonder ingooi is snel, spontaan en eerlijk

Voetbal is aantrekkelijker met hockeyspelregels, zo bleek bij de Avant Garde Cup. Geen ingooi, maar selfpass. En twee arbiters.

De scheidsrechter aan de overkant van het veld geeft een inworp aan VV Noordwijk. In plaats van te gooien legt de speler de bal op de lijn, neemt een aanloop en trapt de bal met een boog het doelgebied in. Precies op maat voor een aanvaller, die Noordwijk met een rake kopbal de winst bezorgt.

Het merkwaardige tafereel was zaterdag te zien bij de Avant Garde Cup, een voetbaltoernooi waar bij wijze van proef gespeeld werd volgens veel spelregels die overgenomen zijn uit het hockey. Zo is de ingooi verleden tijd en mag er gepasst of gedribbeld worden bij een uitbal. Hetzelfde geldt voor een vrije trap. Ook mag er worden door gewisseld, staan er twee scheidsrechters (en twee grensrechters) op het veld en levert een gele kaart een tijdstraf van vijf of tien minuten op, al naar gelang de ernst van de overtreding. Behalve topklasser VV Noordwijk doen eersteklasser VV Swift en tweedeklasser DVVA uit Amsterdam mee.

„Iedere vernieuwing wordt door de FIFA in de kiem gesmoord”, zegt initiatiefnemer Teun Meurs van voetbalblog Voetblah. „De FIFA is conservatief en corrupt, en heeft er belang bij de status quo in stand te houden. Vernieuwing van bovenaf is haast niet mogelijk, daarom proberen we het nu eens van onderaf.”

De laatste, belangrijke regelwijziging was in 1992. Sindsdien mag een doelman een terugspeelbal niet meer in de handen nemen. „Nu komen in het profvoetbal camera’s op de doellijn, maar dat soort situaties komt weinig voor”, zegt DVVA-voorzitter Maarten Smakman. „Een ingooi of vrije trap zijn er veel vaker.”

Dat blijkt deze zaterdagmiddag op sportpark Drieburg, waar de ingooien en vrije trappen al genomen zijn voor de spelers hun positie weer hebben ingenomen. Het spel ligt nauwelijks stil; er is veel actie rond beide doelen. Smakman: „Het spel is iets sneller, spontaner en eerlijker. Sommige vernieuwingen zullen het spel veranderen. Als dat negatief is moet je daarvoor een oplossing bedenken.”

Bij de nabespreking met spelers, trainers, scheidsrechters en publiek worden drie van de vijf regels met grote meerderheid van stemmen positief beoordeeld. Over de tijdstraf zijn de meningen verdeeld. Enerzijds worden spelers direct gestraft en voorkomt het protesten, anderzijds zouden spelers zich inhouden door tackles niet in te zetten. De meesten verwerpen het doorwisselen. Het zou verdedigende teams bevoordelen omdat zij hun defensie kunnen verversen. Hierdoor is het op conditie ‘kapot spelen’ er niet meer bij voor sterkere teams die een handbalverdediging willen slechten.

Over de zelf te nemen uitballen en vrije trappen zijn de meesten enthousiast, al vergt dit meer uithoudingsvermogen van de spelers, die nauwelijks tijd hebben op adem te komen. Hockey wordt gespeeld op een kleiner veld en een helft duurt maar 35 minuten.

Twee scheidsrechters zijn volgens velen ook een verbetering. „Voetbal is een teamsport”, zegt Kees Oostermeijer, trainer van VV Swift. „Maar de scheidsrechter komt alleen, krijgt alleen kritiek en vertrekt weer in z’n eentje. Ik denk dat het aangenamer en beter is om met twee scheidsrechters op het veld te staan. Dan zal er ook meer animo zijn om te fluiten.”

Regels veranderen kan alleen met toestemming van de FIFA én de International Football Association Board waarin de vier bonden van Groot-Britannië zijn vertegenwoordigd, de uitvinders van het voetbal. Beide instanties hebben vier stemmen. Bij zes stemmen kan er iets gewijzigd worden.

Veel mensen durven bovendien hun nek niet uit te steken voor vernieuwing. „We hebben een aantal Nederlandse (oud-)scheidsrechters gevraagd voor deze dag”, zegt Smakman. „Velen waren enthousiast, maar mochten niet van de KNVB of durfden niet uit angst uit de gratie te raken bij de KNVB, UEFA of FIFA.”

De kans op wijzigingen is dus klein, of de publieke druk moet zo groot worden dat de conservatieve bonden wel overstag moeten gaan. Anders zullen clubs op amateurniveau zelf een competitie moeten beginnen. „Lagere amateurteams en veteranen hoeven natuurlijk niet per se onder de KNVB te spelen”, zegt Smakman. „Die kunnen best een ‘wilde bond’ starten met hun eigen regels. Zo is in 1954 ook het profvoetbal in Nederland ontstaan.”

    • Matthijs Keuning