Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Vier ministers uit regering Morsi stappen op

Het hoofdkwartier van de Moslimbroederschap in Kairo nadat het was bestormd door demonstranten.
Het hoofdkwartier van de Moslimbroederschap in Kairo nadat het was bestormd door demonstranten. Foto AFP

Vier Egyptische ministers verlaten hun post binnen de overheid van president Mohammed Morsi. Dat meldt een hooggeplaatste regeringsfunctionaris vanmiddag tegenover persbureau AFP.

Het gaat om de inisters van Toerisme, Milieu, Communicatie en Juridische en Parlementaire Zaken, zij overhandigden hun ontslagbrieven vandaag over aan de minister-president Hisham Qandil.

Het besluit volgt enkele uren nadat de Egyptische oppositie de regering een ultimatum oplegde. Morsi krijgt tot morgenmiddag 17.00 uur de tijd om af te treden. De oppositie heeft het leger en de politie opgeroepen steun te geven aan wat zij de wil van het volk noemen.

Hoofdkwartier Moslimbroederschap bestormd

Betogers bestormden en plunderden vanochtend het hoofdkantoor van de Moslim Broederschap van Morsi in Kairo. De demonstranten kwamen het zes verdiepingen tellende gebouw in de Egyptische hoofdstad uit met meubels, archiefkasten, papieren en tapijten.

Op de lokale televisie waren beelden te zien van ingeslagen ruiten en ook steeg rook op uit het gebouw. Ook was te zien dat een demonstrant het naambord van de Moslim Broederschap van de muur bij de entree haalde.

Het Broederschap-kantoor in de oostelijke wijk Muqatam werd bestormd nadat vannacht acht doden waren gevallen toen Morsi-aanhangers het vuur op betogers openden die het gebouw met stenen en brandbommen bekogelden. Het is onduidelijk wanneer de Broederschap-aanhangers die het kantoor bewaakten het gebouw hebben verlaten.