Venray Pedovrij

Een paar jaar terug zag ik de film Little Children, over een pedofiel (Ronnie) die na veroordeling vrijkomt en bij zijn moeder gaat wonen. Daar openen dorpsbewoners de jacht op hem: ze delen waarschuwende flyers uit, vallen hem en zijn moeder lastig en bekladden hun huis. Tot waanzin gedreven castreert Ronnie zichzelf. Het was een verschrikkelijk nare film; gelukkig is het fictie, dacht ik na afloop.

Maar jacht op pedofielen is geen fictie. Dat bleek afgelopen week in de gemeente Venray, waar de pedofiele ex-zwemleraar Benno L. is komen wonen. L. heeft tweederde van zijn zesjarige straf uitgezeten en verblijft nu in een resocialisatiewoning in een tbs-kliniek. Hij staat onder elektronisch toezicht, maar mag vrij bewegen – tot ongenoegen van buurtbewoners. Twee van hen hebben de actiegroep Venray Pedovrij opgericht, met als doel dat Benno L. ‘zo snel mogelijk verdwijnt’. Waarheen maakt niet uit, als hij maar niet meer ‘in het straatbeeld te zien is’.

De politiek is laf en langzaam, klagen de actievoerders – daarom moeten burgers het probleem zelf oplossen. Venray Pedovrij deelt flyers uit met foto’s van Benno L. om bewoners te attenderen op zijn aanwezigheid. ‘Wij zullen iedere actievorm aangrijpen om ervoor te zorgen dat hij zijn gezicht hier niet meer laat zien’, zegt de flyer. ‘We roepen dan ook iedereen op zelf actie te ondernemen, iedere vorm van verzet is welkom! Zoek een oplossing, wees radicaal!’

Oplossingen zijn er genoeg, volgens de buurtbewoners. Op de Facebookpagina van Venray Pedovrij staan allerlei voorstellen om Benno L. te martelen of te doden: ophangen, een nekschot geven, in het kanaal gooien, dood laten bloeden, ‘kapot schoppuh’. De meeste likes krijgt het volgende voorstel: ‘Zonder verdoving castreren, een week zonder pijnstillers laten rondlopen gat graven, levend erin gooien, beton dur op storten.’ Zeven duimpjes gaan omhoog, alle van mensen met vriendelijke profielfoto’s.

De auteurs van deze reacties zien pedofielen niet als mensen, maar als ‘monsters’ of ‘zwijnen’. En voor zwijnen gelden de regels van de beschaving niet. Bedreigen en oproepen tot geweld zijn voor de zwijnenjagers geëigende middelen om het doel te bereiken: een pedovrije samenleving. Zoals iemand op de Facebookpagina het verwoordt: ‘Er is simpelweg geen plek in deze maatschappij voor dit soort mensen.’ Benno L. zou de doodstraf moeten krijgen, zei de oprichter van Venray Pedovrij tegen een regionale tv-zender.

Maar de realiteit is dat er altijd pedofielen zullen zijn. En dat veroordeelde pedoseksuelen ooit weer vrijkomen en ergens moeten wonen. Er zijn tal van manieren om te proberen recidive te voorkomen: tbs, toezicht, gebiedsverboden, hulplijnen, buddysystemen. Een heksenjacht op pedofielen is niet de manier om kinderen te beschermen. Bovendien is het een barbaarse methode die meer thuishoort in de Middeleeuwen dan in het 21e-eeuwse Nederland.

Floor Rusman is redacteur van nrc.next. Elke maandag schrijft ze op deze plek over de actualiteit.

    • Floor Rusman