Uitgelicht

Film

Le journal d’une femme de chambre (Luis Buñuel, 1964, F/I). Klassieker van de Spaanse surrealist, met Jeanne Moreau als het kamermeisje van een gefrustreerd echtpaar (Michel Piccoli en Françoise Lugagne) uit de haute bourgeoisie, op het Franse platteland in de jaren dertig. Madame blieft geen seks en monsieur wordt steeds geiler van de dienstmeid maar ze weert hem af. In de keuken heerst de antisemitische jachtopziener, in de schuur en op het erf het kwaad in de vorm van redeloos sadisme. Arte, 20.15-21.50u.

Pizzamaffia. Verfilming door Tim Oliehoek van Khalid Boudous derde boek (na Het Schnitzelparadijs en Echte mannen heten geen haas). Oliehoek (Vet Hard) weet hoe je pizzakoeriers dynamisch in beeld moet brengen: lage standpunten, camera’s op de scooters en zwiepen maar. De vete tussen familieleden die elkaar beconcurreren met pizzeria’s heeft niets om het lijf en daardoor vallen vooral de stereotypen op. Er wordt voornamelijk door de stad gescheurd en veel reclame gemaakt voor de luchtmacht. Ned.3, 22.20-00.15u.

Viridiana (Luis Buñuel, 1961, E/MEX). Inmiddels opnieuw controversiële film, met een verhanging (aan een springtouw met penisvormige handvatten), twee aanrandingen, een parodie op het Laatste Avondmaal en een scala aan nauwelijks verhulde erotische symbolen, waarvan het moeizaam melken van een koe door de blonde novice wel de opvallendste was. Wat vooral bijblijft zijn de details waarmee Buñuel het simpele verhaal van de goedbedoelende non (Silvia Pinal) en haar verdorven familieleden aankleedde. Ook met Fernando Rey, Francisco Rabal.Arte, 22.40-00.10u.

Informatief

Panorama: The Truth About Pills and Pregnancy. Medicijnen worden uiteraard nooit getest op zwangere vrouwen, dus zijn eventuele schadelijke gevolgen voor ongeboren baby’s onbekend. De administratie van bijwerkingen zou bovendien te wensen overlaten. Reporter Shelley Jofre bericht over aanwijzingen dat een aantal veelgebruikte antidepressiva hartdefecten bij baby’s veroorzaakt en gaat in op de vraag hoe het gesteld is met de kennis over risico’s van medicijngebruik tijdens zwangerschap. BBC 1, 21.30-22.00u.

Radio

Componist van de week: Claudio Monteverdi. Van Monteverdi (1567-1643) komen deze week louter madrigalen aan bod. Vanavond zes stuks door Concerto Italiano o.l.v. Rinaldo Alessandrini. Achtereenvolgend horen we (1) ‘Ch’ami la vita mia’, (2) ‘Tra mille fiamme’, (3) ‘Ardo, si, ma non t’amo’, (4) ‘Ecco mormorar l’onde’, (5) ‘Crudel, perché mu fuggi?’ en (6) ‘Non si levava encor l’alba’. Radio 4, 19.30-20.00u.

Fiel in het wiel. Dagelijks verslag uit de Tour de France van wielerliefhebber Filemon Wesselink en verslaggever Bart Meijer. Radio 1, 20.30-21.00u.