Terugblik: een weekend in Boeken

Een wekelijkse terugblik op NRC Boekenblog op interessante boekennieuwtjes en varia van het afgelopen weekend. Met deze week: de ‘Nacht van Hermans’, de site Placing Literature en Gone with the Wind. De gemeente Groningen wil, in reactie op de tumult rondom de herbestemming van de ‘collectie Hermans’, een ‘Nacht van Hermans’ gaan organiseren. De gemeente

Jasje gedragen door acteur Clark Gable in de verfilming van 'Gone with the Wind'. De roman van Margaret Mitchell verscheen vandaag exact 77 jaar geleden/ Foto ANP

Een wekelijkse terugblik op NRC Boekenblog op interessante boekennieuwtjes en varia van het afgelopen weekend. Met deze week: de ‘Nacht van Hermans’, de site Placing Literature en Gone with the Wind.

De gemeente Groningen wil, in reactie op de tumult rondom de herbestemming van de ‘collectie Hermans’, een ‘Nacht van Hermans’ gaan organiseren. De gemeente hoopt met het organiseren van de nacht de komst van de typemachineverzameling van Willem Frederik Hermans af te kunnen dwingen. Die collectie gaat nu naar de Vlaamse boekhandel Limerick in Gent.

Twee Amerikaanse boekenliefhebbers, een schrijver en een geograaf, hebben de website ‘Placing Literature: where your book meets the map’ ontwikkeld waarop de echte locaties uit klassiekers als The Catcher in the Rye te vinden zijn. Dat schrijft de Volkskrant.

Graham Greenes The Third Man wordt een musical, schrijft het Belgische weekblad Knack. De musical moet in 2016 in Wenen, de stad waar de roman zich afspeelt, op de planken komen.

Er is een eerste trailer verschenen van de film The Counselor, schrijft Book Riot. Het script van de film is geschreven door de Amerikaanse schrijver Cormac McCarthy:

Steeds meer acteurs verdienen aan het succes van de audiobooks, schrijft The New York Times.

Schrijven is verre van een lineair proces, stelt Flavorwire. Kijk naar Margaret Mitchell, wier beroemde Amerikaanse burgeroorlogroman Gone with the Wind vandaag exact 77 jaar geleden uitkwam. Zij begon met schrijven aan het laatste hoofdstuk, en werkte terug.

 

 

    • Roderick Nieuwenhuis