Struikelende media in zaak rond Turkse jongen Yunus

Protest voor biologische moeder Yunus: Nederland steelt onze kinderen

Argos-TV Medialogica: Onze Yunus Ned. 2, 23.00 - 23.40 uur

‘Haagse pleegmoeders op de vlucht voor Erdogan’ kopt het AD in maart. De twee Haagse moeders van de negenjarige Turks-Nederlandse jongen Yunus zouden zijn ondergedoken. Zij vrezen dat de Turkse premier, die enkele dagen later een bezoek brengt aan Nederland, onverwacht op hun stoep staat. En Yunus mee wil nemen naar Turkije. De Turkse regering had immers in februari aangekondigd te overwegen Turkse kinderen die in Europa bij christelijke en homoseksuele pleeggezinnen zijn ondergebracht terug te halen naar Turkije.

Die kop was ongelukkig, erkent de nieuwschef van het AD vanavond in het programma Argos-TV Medialogica. Erdogan zou hebben gezegd met premier Rutte óver Yunus te gaan praten. En niet mét Yunus. Het is een van de hele en halve blunders die media maakten in de zaak-Yunus. Zo blijken het NOS Journaal, de Volkskrant en opiniesite Joop.nl (VARA) een vonnis uit 2007 niet goed te hebben gelezen. Niet Yunus, maar zijn twee broertjes moesten terug naar hun biologische moeder.

Hoe de affaire-Yunus begon blijft wat onderbelicht in het programma. Wat was bijvoorbeeld de rol van de Nederlandse correspondent van de Turkse krant Hürriyet? Desondanks is dit weer een verhelderende, ontluisterende aflevering van de Human-serie. Volgende week het zevende en laatste deel, over Joran van der Sloot en Natalee Holloway. Hopelijk komt er een derde serie.